Ιζαμπέλ ντος Σάντος, η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής που «κατάκλεψε την Αγκόλα»
Κόσμος

Ιζαμπέλ ντος Σάντος, η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής που «κατάκλεψε την Αγκόλα»

Τους τρόπους με τους οποίους η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής, η Ιζαμπέλ ντος Σάντος, μεγαλύτερη κόρη του πρώην προέδρου της Αγκόλας Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, έχτισε την αμύθητη περιουσία της αποκάλυψε διεθνής δημοσιογραφική ομάδα.

Όπως προκύπτει από χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, τα οποία περιγράφουν το σκάνδαλο «Luanda Leaks» και έχει στην κατοχή της η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) με έδρα τη Νέα Υόρκη, η ντος Σάντος, η οποία μένει στο Λονδίνο, είχε πρόσβαση σε προσοδοφόρες συμφωνίες που αφορούσαν γη, πετρέλαιο, διαμάντια και τηλεπικοινωνίες, όταν ο πατέρας της ήταν πρόεδρος της Αγκόλας, χώρας πλούσιας σε φυσικούς πόρους.

Από τα έγγραφα προκύπτει ότι η ίδια και ο σύζυγός της απέκτησαν πολύτιμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε μια σειρά ύποπτων συμφωνιών.

Τον περασμένο μήνα οι εισαγγελείς της Ανγκόλας πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία της 46χρονης επιχειρηματία και του Κονγκολέζου συζύγου της, Σιντίκα Ντοκόλο. Η ίδια κάνει λόγο για αβάσιμη πολιτική βεντέτα και για κυνήγι μαγισσών που έχει στόχο να πλήξει την ίδια και τον πατέρα της.

Μιλώντας στην Guardian, ο δικηγόρος της απέρριψε τις αποκαλύψεις της ICIJ υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία «συντονισμένη επίθεση», ενορχηστρωμένη από τους σημερινούς ηγέτες της Ανγκόλας.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική ομάδα της ICIJ, αποκαλύφθηκε με ποιον τρόπο ένας στρατός από δυτικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, δικηγόρους, λογιστές, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εταιρείες διαχείρισης βοήθησαν την ντος Σάντος και τον σύζυγό της να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία από τις φορολογικές αρχές.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet