Ιμαλάια: Επτά σοροί έχουν εντοπιστεί – Περίπου 125 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση του παγετώνα
reader.gr
Κόσμος

Ιμαλάια: Επτά σοροί έχουν εντοπιστεί – Περίπου 125 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση του παγετώνα

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ αγνοούνται ακόμα 125 μετά την κατάρρευση τμήματος παγετώνα των Ιμαλαΐων που είχε ως αποτέλεσμα να διαλύσει ένα φράγμα και να πλημμυρίσουν περιοχές.

Περίπου 125 άνθρωποι αγνοούνται μετά από την κατάρρευση τμήματος ενός παγετώνα των Ιμαλαΐων που παρέσυρε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα, την Κυριακή (7/2), στην Ινδία.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Κρατιδίου, Τριβέντρα Σινγκ Ραουάτ, πέντε ντόπιοι, καθώς και βοσκοί με τα 180 κατσίκια και πρόβατά τους, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και υπολογίζεται ότι αγνοούνται 125 άνθρωποι ίσως και περισσότεροι.

Νωρίτερα διασώθηκαν 16 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε τούνελ.

«Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Ρισιγκάνγκα υπέστη ζημιές… με αποτέλεσμα η στάθμη των υδάτων του ποταμού να ανεβαίνει συνεχώς», ανακοίνωσε μέσω του Twitter η τοπική αστυνομική διεύθυνση στο κρατίδιο Ουταραχάντ.

«Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στον ποταμό Αλακνάντα καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή το συντομότερο», προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κατάρρευση προκάλεσαν την εκκένωση χωριών που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο.

«Επτά σοροί ανασύρθηκαν από την περιοχή της κατάρρευσης και οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τριβέντρα Σινγκ Ραουάτ, στην πρωτεύουσα του αναφερόμενου κρατιδίου, Ντεχραντούν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία έθεσε σήμερα σε κατάσταση συναγερμού πολλές βόρειες περιφέρειές της.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε ένα τείχος από σκόνη, βράχια και νερό να κατεβαίνει σαν χιονοστιβάδα την κοιλάδα του ποταμού.

«Ήρθε πολύ γρήγορα, δεν υπήρχε χρόνος να ειδοποιηθεί κανείς», είπε τηλεφωνικά στο Reuters ο Σαντζάι Σινγκ Ράνα, ο οποίος ζει στα υψώματα του χωριού Ράινι. «Νόμισα πως θα παρασύρει ακόμη κι εμάς» πρόσθεσε.

Ντόπιοι εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά άνθρωποι που εργάζονται σε γειτονικό υδροηλεκτρικό σταθμό, καθώς και χωρικοί που έψαχναν για καυσόξυλα ή έβοσκαν τα κοπάδια τους κοντά στον ποταμό, είπε ο Ράνα.

«Δεν έχουμε ιδέα πόσοι άνθρωποι αγνοούνται», πρόσθεσε.

Εικόνες από την περιοχή δείχνουν τα ορμητικά νερά να παρασύρουν τμήματα του φράγματος καθώς και ό,τι άλλο βρισκόταν στον δρόμο τους.

«Ο ρους του ποταμού Αλακνάντα μετά το Ναντπραγιάγκ έχει ομαλοποιηθεί», ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ουταραχάντ, ο Τριβέντρα Σινγκ Ραουάτ.

«Η στάθμη των υδάτων του ποταμού είναι τώρα 1 μέτρο πάνω από το κανονικό, όμως η ροή μειώνεται», πρόσθεσε.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet