Ιράν: Τουλάχιστον 50 οι νεκροί στην κηδεία του Σουλεϊμανί
Κόσμος

Ιράν: Τουλάχιστον 50 οι νεκροί στην κηδεία του Σουλεϊμανί

Τους 50 έφθασαν οι νεκροί, ενώ πάνω από 200 είναι οι τραυματίες από το ποδοπάτημα ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για την κηδεία του δολοφονηθέντος Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί στη γενέτειρά του, με αποτέλεσμα ο ενταφιασμός του να αναβληθεί, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον στρατηγό, η δολοφονία του οποίου από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή βύθισε την περιοχή σε νέα κρίση και αύξησε τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τεχεράνη εξετάζει διάφορα σενάρια για να εκδικηθεί τη δολοφονία του. Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απάντηση του Ιράν θα είναι ανάλογη, αλλά η ίδια η χώρα θα επιλέξει την ώρα και τον τόπο.

Η σορός του Σουλεϊμανί, εθνικού ήρωα που ο θάνατός του έχει ενώσει πολλούς Ιρανούς, είχε μεταφερθεί σε ιρακινές και ιρανικές πόλεις προτού φθάσει στη Κερμάν για να ενταφιαστεί.

Σε κάθε μέρος ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων κατέκλυσε τους δρόμους φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική» και κλαίγοντας από συγκίνηση. Ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε των προσευχών στην Τεχεράνη με δάκρυα στα μάτια.

Ο Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Αλ Κουντς, ήταν υπεύθυνος για την οικοδόμηση ενός δικτύου πληρεξούσιων στρατών της Τεχεράνης σε όλη τη Μέση Ανατολή. Είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενορχήστρωση της μακρόχρονης εκστρατείας του Ιράν για την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP/naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet