Ισπανικές εκλογές: Νίκη χωρίς πλειοψηφία οι Σοσιαλιστές – Συντριπτική ήττα το Λαϊκό Κόμμα
Κόσμος

Ισπανικές εκλογές: Νίκη χωρίς πλειοψηφία οι Σοσιαλιστές – Συντριπτική ήττα το Λαϊκό Κόμμα

Καθαρή νίκη φαίνεται ότι σημειώνουν οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στις εκλογές της Κυριακής, τις τρίτες σε διάστημα τεσσάρων ετών. Αν και καμία πολιτική συμμαχία δεν εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με μικρότερα περιφερειακά κόμματα, υπάρχουν μέχρι στιγμής δύο αδιαμφισβήτητα γεγονότα: η τεράστια συμμετοχή που άγγιξε το 73,74% και η μεγάλη ήττα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο σημειώνει τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του.

Με καταμετρημένο περίπου το 95% των ψήφων, ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζει 123 έδρες στη βουλή (από τις 121 που προβλεπόταν, σύμφωνα με τα exit polls) σε σύνολο 350. Με τη συνεργασία των Podemos και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) φαίνεται να σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις του, με 65 έδρες. Σύμφωνα με την «El Pais», τα αποτελέσματα δείχνουν μια μεγάλη πτώση του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο από 137 βουλευτές διατηρεί μόνο 65, αν και ο σχηματισμός του Πάμπλο Κασάδο διατηρεί την ηγεσία των δυνάμεων της Δεξιάς. Το Λαϊκό Κόμμα δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία.

Το ακροδεξιό Vox, του Σαντιάγκο Αμπασκάλ, το οποίο στρέφεται ενάντια στην πολυπολιτισμικότητα, τον φεμινισμό και τη μετανάστευση, μπαίνει για πρώτη φορά στη βουλή με ποσοστό 9% και 24 έδρες – αντί για τις 36 με 38, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Οι Podemos κερδίζουν 42 έδρες και οι κεντροδεξιοί Ciudadanos 57 έδρες.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα , η συμμετοχή έφθασε στο 73,74%, το οποίο σημαίνει ότι περίπου τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το ποσοστό είναι πολύ αυξημένο συγκριτικά με το 51,2% στις εκλογές του 2016. Μεγάλη ήταν επίσης η προσέλευση των ψηφοφόρων στην Καταλονία, όπου Καταλανοί και Βάσκοι αυτονομιστές στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Η αυξημένη αυτή συμμετοχή – κυρίως στην Καταλονία – δημιουργούσε από νωρίς μία «συγκρατημένη αισιοδοξία» στο στρατόπεδο του Σάντσεθ, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται σαν τείχος ενάντια στην προέλαση της ακροδεξιάς.

Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων ήθελαν τον Σάντσεθ να κερδίζει αυτήν την εκλογική μάχη, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να εξασφαλίζει αυτοδυναμία, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις μετέπειτα συμμαχίες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet