Ιταλικό σοκ για τα επεισόδια στην Expo
Κόσμος

Ιταλικό σοκ για τα επεισόδια στην Expo

Οι εικόνες ανταρτοπολέμου στο Μιλάνο την Πρωτομαγιά, στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Expo, έχουν σοκάρει την Ιταλία και οι πολιτικοί ανταλλάσσουν κατηγορίες ζητώντας παραιτήσεις, ενώ οι Ιταλοί “βομβαρδίζονται” με τις εικόνες από τα επεισόδια σε κανάλια και εφημερίδες, τα οποία ρίχνουν το φταίξιμο στο «μαύρο μπλοκ».

Το Σάββατο ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών. Αυτοκίνητα έχουν πυρποληθεί, βιτρίνες καταστημάτων έχουν σπάσει και η αντιπολίτευση ζητά το «κεφάλι» του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Έντεκα άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, πέντε -όλοι Ιταλοί- συνελήφθησαν.

Στην Expo είχε επενδύσει εδώ και χρόνια η χώρα για να δώσει την εικόνα μίας Ιταλίας που προχωρά μετά από χρόνια στασιμότητας, και ο πρωθυπουργός Ρέντσι δεν πτοήθηκε: Όπως ήταν προγραμματισμένο, πήγε κανονικά στη Σκάλα του Μιλάνου ενώ οι ταραχές δεν είχαν κοπάσει.

Η εικόνα του πρωθυπουργού να μπαίνει στη Σκάλα το βράδυ της Παρασκευής, την περιοχή γύρω από την οποία προστάτευε αστυνομικός κλοιός, δείχνει τη συμβολική σημασία που έχει η Expo για τη χώρα: «Όσοι έλεγαν ότι η Ιταλία δεν θα τα καταφέρει, παίρνουν σήμερα την απάντησή τους» είχε πει νωρίτερα ο Ρέντσι στην τελετή εγκαινίων. Αντιθέτως, μπαίνοντας στην Σκάλα για την παράσταση του Τουραντόν, ειδικά για την ημέρα των εγκαινίων, δεν έκανε δηλώσεις.

Τα ιταλικά ΜΜΕ, στα οποία από το απόγευμα της Παρασκευής εναλλάσονται τίτλοι όπως «πόλεμος», «ισοπεδωμένοι δρόμοι», «το Μιλάνο διά πυρός και σιδήρου», επιρρίπτουν την ένταση σε μέλη του λεγόμενου «μαύρου μπλοκ».

«Η είσοδος στη σκηνή των πιο ριζοσπαστικών αναρχικών ομάδων, τα μέλη των οποίων έφτασαν κατά εκατοντάδες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την κεντρική Ιταλία, ήταν κάτι που φοβούνταν όλοι εδώ και ημέρες και επαληθεύτηκε» γράφει, ενδεικτικά, το πρακτορείο ειδήσεων Ansa -ανάλογες είναι οι αναφορές στις εφημερίδες, την τηλεόραση και το Διαδίκτυο για τους «μαυροντυμένους κουκουλοφόρους».

Στην έκθεση, η οποία περιστρέφεται γύρω από τη διατροφή, συμμετέχουν πάνω από 140 χώρες. Έχουν ήδη πωληθεί περίπου 10 εκατ. εισιτήρια και τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται σε 10 δισ. ευρώ -τα μισά από ξένους που θα έρθουν στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας ειδικά για την Expo.

Ωστόσο, ο ρόλος που έχουν στη έκθεση οι πολυεθνικές-«τιτάνες» στον τομέα της διατροφής ήταν εκείνο που γύρω από το οποίο είχαν συνασπιστεί οι διαδηλώσεις που είχαν διοργανωθεί για την ημέρα των εγκαινίων.

Μάλιστα, μέχρι και ο Πάπας είχε διαπιστώσει «οξύμωρα» στοιχεία στους συμβολισμούς που συνοδεύουν την Expo: «Από ορισμένες απόψεις, η ίδια η Expo είναι τμήμα του παράδοξου της αφθονίας, που υπακούει στην κουλτούρα των απορριμμάτων και δεν συμβάλλει στο μοντέλο ισότιμης και βιώσιμης ανάπτυξης» είχε πει.

Από τη διοργάνωση δεν έχουν λείψει και σκιές σε πιο «πεζά» ζητήματα. Γύρω από τις προετοιμασίες είχε ξεκινήσει έρευνα για διαφθορά που έχει οδηγήσει στη σύλληψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ενώ, πέραν του ότι το κόστος υπερέβη αρκετά τον προϋπολογισμό, οι καθυστερήσεις ήταν πολλές και την ημέρα των εγκαινίων αρκετά σημεία της έκθεσης δεν ήταν ακόμη έτοιμα να ανοίξουν για το κοινό.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet