«Καγκελάριος του ελεύθερου κόσμου»: Η Μέρκελ, πρόσωπο της χρονιάς για το TIME
Κόσμος

«Καγκελάριος του ελεύθερου κόσμου»: Η Μέρκελ, πρόσωπο της χρονιάς για το TIME

Την Άνγκελα Μέρκελ αναδεικνύει ως πρόσωπο του 2015 το αμερικανικό περιοδικό TIME, γράφοντας για την «καγκελάριο του ελεύθερου κόσμου» και «το ταξίδι της από κόρη Λουθηρανού πάστορα στην Ανατολική Γερμανία έως ντε φάκτο ηγέτιδα μίας ηπείρου».

Με φόντο τις προκλήσεις με τις οποίες ήλθε αντιμέτωπη η Ευρώπη το 2015 -ελληνική κρίση χρέους, προσφυγικό ζήτημα και απειλή Ισλαμικού Κράτους-, το TIME σημειώνει ότι η Άνγκελα Μέρκελ κατέδειξε πώς η μεγάλη δύναμη της Γερμανίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σώσει, αντί να καταστρέψει: Με ανθρωπιά, γενναιοδωρία και ανεκτικότητα.

«Όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές φέτος υπήρξαν λόγοι να αναρωτηθούμε εάν η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, όχι πολιτισμικά ή γεωγραφικά, αλλά ως ιστορικό πείραμα φιλόδοξης άσκησης πολιτικής. Η Μέρκελ είχε ήδη αναδειχθεί ως απαραίτητος παίκτης στη διαχείριση στις κρίσεις χρέους της Ευρώπης.

Επίσης ηγήθηκε της αντίδρασης της Δύσης στην υφέρπουσα κλοπή της Ουκρανίας. Όμως τώρα η προοπτική ελληνικής χρεοκοπίας απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης. Η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση δοκίμασε την αρχή των ελεύθερων συνόρων. Και τέλος, η σφαγή στο Παρίσι αναβίωσε τα ανακλαστικά του να κλείσουν πόρτες, να χτιστούν τείχη και κανείς να μην εμπιστεύεσαι κανέναν.

Κάθε φορά η Μέρκελ παρενέβη. Η Γερμανία διέσωσε την Ελλάδα, με τους σκληρούς της όρους. Καλωσόρισε τους πρόσφυγες ως θύματα της ισλαμιστικής βαρβαρότητας, όχι φορείς της. Και ανέπτυξε στρατεύματα στο εξωτερικό στη μάχη κατά της ISIS.

Η Γερμανία πέρασε τα τελευταία 70 χρόνια δοκιμάζοντας αντίδοτα στο τοξικό παρελθόν εθνικισμού, μιλιταρισμού και γενοκτονίας. Η Μέρκελ επέδειξε μία διαφορετική σειρά αξιών -ανθρωπιά, γενναιοδωρία, ανεκτικότητα- για να καταδείξει πώς η μεγάλη δύναμη της Γερμανίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σώσει αντί να καταστρέψει» τονίζει η διευθύντρια έκδοσης του TIME Νάνσι Γκιμπς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επικράτησε στον κατάλογο των φιναλίστ για τον τίτλο του προσώπου της χρονιάς, στον οποίο περιλαμβάνονταν επίσης ο Αμερικανός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήρθε τρίτος, και ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγντάντι, ο οποίος ήρθε δεύτερος.

Ακολουθούν το κίνημα «Black Lives Matter», ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, ο ιδρυτής της υπηρεσίας Uber, Τράβις Καλάνικ και η Κέιτλιν Τζένερ.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet