«Καζάνι που βράζει» το Χονγκ Κονγκ μετά τον θάνατο ενός ακόμη πολίτη
Κόσμος

«Καζάνι που βράζει» το Χονγκ Κονγκ μετά τον θάνατο ενός ακόμη πολίτη

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, καθώς η χώρα βρίσκεται σε παράλυση για πέμπτη συνεχή ημέρα, έπειτα από τον θάνατο ενός ακόμη 70χρονου πολίτη χθες, λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο ενός φοιτητή. Σε ένδειξη καλής θέλησης, οι διαδηλωτές άνοιξαν σήμερα έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο, ο οποίος ήταν κλειστός από τη Δευτέρα, στέλνοντας ωστόσο τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι οι τοπικές εκλογές της 24ης Νοεμβρίου θα διεξαχθούν κανονικά.

Εν μέσω της πολιτικής έντασης που κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, ο ίδιος ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, υπογράμμισε ότι οι βίαιες συγκρούσεις «θέτουν υπό αμφισβήτηση την αρχή “μία χώρα, δύο συστήματα”».

Οι εξελίξεις στο «καζάνι» του Χονγκ Κονγκ που «βράζει» πέντε μήνες τώρα τρέχουν. Χθες, ένας 70 χρονος οδοκαθαριστής, ο οποίος σύμφωνα με την κυβέρνηση είχε τραυματιστεί από τούβλο στο κεφάλι, κατέληξε στα τραύματά του, ανακοίνωσαν οι αρχές του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, ένας 22χρονος φοιτητής έχασε τη ζωή του, αφότου έπεσε από κτήριο κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης. Τη Δευτέρα, αστυνομικός πυροβόλησε εξ  επαφής με πραγματικά πυρά έναν διαδηλωτή και ένας ακόμη άνδρας πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης της Κάρι Λαμ.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, διαδηλωτές προπηλάκισαν χθες την υπουργό Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ, η οποία βρισκόταν στο Λονδίνο για να προβάλλει τον ρόλο της περιοχής ως κέντρου επίλυσης διενέξεων και κλεισίματος συμφωνιών. Φώναξαν συνθήματα όπως «δολοφόνισσα» και «ξεδιάντροπη», σύμφωνα με το Reuters, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της πρεσβείας της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία  εξέφρασε την αγανάκτησή της για την επίθεση.

Οι πρόσφατες «βίαιες παράνομες δραστηριότητες» στο Χονγκ Κονγκ έχουν «πλήξει σοβαρά το κράτος δικαίου και την κοινωνική τάξη» σε αυτό το ημιαυτόνομο έδαφος, «θέτοντας σε αμφισβήτηση την αρχή “μία χώρα, δύο συστήματα”», δήλωσε χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στην Μπραζίλια.

Οι διαδηλωτές, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Εκατοντάδες σήμερα ξεχύθηκαν ξανά στους δρόμους. «Κάθε μέρα, σημειώνονται περιστατικά που μας κρατούν έξω στους δρόμους. Αυτή είναι η κυβέρνηση που μας λέει να σταματήσουμε; Υποτίθεται ότι πρέπει να μας προστατεύουν, αλλά κάνουν το αντίθετο», δηλώνει στην «Guardian», μία 55χρονη διαδηλώτρια. Άλλοι καταγγέλλουν την εισβολή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια εις βάρος εφήβων και φοιτητών που μάχονται υπέρ της δημοκρατίας στην πρώην βρετανική αποικία.

Σε ένδειξη διαπραγμάτευσης με τις αρχές, οι διαδηλωτές στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, όπου είχε μετατοπιστεί το πεδίο μάχης την περασμένη εβδομάδα, άνοιξαν σήμερα ένα κεντρικό αυτοκινητόδρομο. Έχουν δώσει ωστόσο διορία έως τις 6.00μ.μ. (τοπική ώρα) στην κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 24 Δεκεμβρίου. Αρκετοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τις αναβάλει ή να τις ακυρώσει, υπό τον φόβο μεγάλων απωλειών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet