Καταιγίδα «Ντένις»: Προσγείωση θρίλερ γιγαντιαίου Airbus στο Χίθροου (βίντεο)
Κόσμος

Καταιγίδα «Ντένις»: Προσγείωση θρίλερ γιγαντιαίου Airbus στο Χίθροου (βίντεο)

Η καταιγίδα «Ντένις» που σαρώνει τη βορειοδυτική Ευρώπη από το Σαββατοκύριακο, είχε ως αποτέλεσμα εκτός των άλλων αρκετές δυσκολίες στις πτήσεις καθώς αρκετά αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος.

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας δείχνει ένα αεροπλάνο τύπου Airbus380, το μεγαλύτερο επιβατηγό αεροσκάφος στον κόσμο, να προσγειώνεται εντυπωσιακά κάνοντας μία μανούβρα τύπου «κάβουρα». Η κίνηση «κάβουρας» είναι ο τρόπος με τον οποίο τα αεροσκάφη προσπαθούν να προσγειωθούν και δυσκολεύονται εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και πήρε το όνομα της επειδή η κίνηση των αεροσκαφών θυμίζει το βάδισμα του κάβουρα στην παραλία.

https://youtu.be/H2bVUT68188

Στο βίντεο φαίνεται πώς το αεροπλάνο της «Etihad», που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμπου Ντάμπι – Λονδίνο» προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Το Airbus380 αρχικά «παλαντζάρει» δεξιά και αριστερά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έφταναν σε ένταση τα 68 χιλιόμετρα την ώρα προτού καταφέρει να προσγειωθεί εντυπωσιακά στον αεροδιάδρομο.

Ακυρώσεις πτήσεων στη Βρετανία

Πολλές εκατοντάδες πτήσεις από και προς το σύνολο της Βρετανίας καθηλώθηκαν στο έδαφος, έγινε γνωστό από τις αεροπορικές εταιρείες British Airways και EasyJet.

Τα δρομολόγια των τρένων ανεστάλησαν στη νότια Ουαλία, καθώς πλημμύρισαν οι ράγες. Στην ίδια περιοχή, στην πόλη Αμπερντάρον, καταγράφηκαν άνεμοι ταχύτητας άνω των 145 χλμ/ώρα.

Ρεκόρ σημειώθηκε στην Αγγλία με το μεγαλύτερο αριθμό συναγερμών και προειδοποιήσεων για πλημμύρες που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ένας διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Πεντακόσιοι ενενήντα τέσσερις τέτοιοι συναγερμοί και προειδοποιήσεις σημειώθηκαν σε μια ζώνη από τη νότια Σκωτία μέχρι την Κορνουάλη (νοτιοδυτική Αγγλία).

Στην Ουαλία, η αστυνομία έκανε έκκληση για αυτόπτες μάρτυρες σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τις συνθήκες στις οποίες έχασε τη ζωή του ένας 60χρονος. Αρχικά ο θάνατός του είχε συνδεθεί με την καταιγίδα.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ο άνδρας αυτός εθεάθη χθες, Κυριακή, το πρωί να μπαίνει στον ποταμό Τάουι. Ο θάνατός του δεν θεωρείται τελικά ύποπτος ούτε συνδεόμενος με τις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το βρετανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (MET) κήρυξε χθες, Κυριακή, κόκκινο συναγερμό για τη νότια Ουαλία εξαιτίας βροχοπτώσεων που συνδέονται με την καταιγίδα «Ντένις» -ήταν η πρώτη από τον Δεκέμβριο 2015 που κηρύχθηκε «κόκκινος» συναγερμός για βροχές.

Αυτό το επίπεδο συναγερμού αφορά «επικίνδυνες μετεωρολογικές συνθήκες» που δημιουργούν «κίνδυνο θανάτου», κίνδυνο να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και ζημιές στις υποδομές.

Ανάπτυξη του στρατού

Στην αρχή της καταιγίδας, το Σάββατο, δύο πτώματα περισυλλέχθησαν στα ανοικτά της νότιας ακτής της Αγγλίας μέσα από την τρικυμισμένη θάλασσα. Οι συνθήκες στις οποίες σημειώθηκαν οι θάνατοι αυτοί δεν έχουν αποσαφηνισθεί.

Η αστυνομία του Μπράιτον ανακοίνωσε ότι αναζητεί μια γυναίκα περίπου 20 ετών που εθεάθη την Κυριακή γύρω στις 02:45 (τοπική ώρα) να μπαίνει στο νερό.

Το υπουργείο Άμυνας ανέπτυξε στρατό στο Δυτικό Γιορκσάιρ, μια ζώνη της βόρειας Αγγλίας που είχε πληγεί πολύ το προηγούμενο σαββατοκύριακο από τις πλημμύρες που είχε προκαλέσει η καταιγίδα «Κιάρα».

Πολλές αθλητικές συναντήσεις, που ήταν προγραμματισμένες για την Κυριακή, μεταξύ των οποίων το Κύπελλο Αγγλίας του γυναικείου ποδοσφαίρου, αγώνες ράγκμπι και ιππικοί αγώνες, ματαιώθηκαν.

«Η καταιγίδα αναμένεται να συνεχισθεί και η στάθμη του νερού να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο σήμερα και αύριο, Τρίτη», προειδοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός και ζήτησε από τους ανθρώπους «να προετοιμασθούν για το χειρότερο».

Άνεμοι έντασης 256 χιλιομέτρων

Όπως αναφέρει το meteo.gr, σοβαρά προβλήματα στη Βορειοδυτική Ευρώπη προκαλεί ένα εξαιρετικά βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στον Βόρειο Ατλαντικό, το οποίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αγγλίας ονόμασε «Ντένις». Ο «Ντένις» βάθυνε περί τα 67 hpa σε 36 ώρες και αργά το βράδυ του Σαββάτου (15/2) η ατμοσφαιρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας στο κέντρο του εκτιμήθηκε στα 920 hPa. Αυτή η τιμή πρόκειται για την 4η πιο χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση που καταγράφεται στον Βόρειο Ατλαντικό τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια, δηλαδή από όταν ξεκίνησαν οι συστηματικές μετρήσεις.

Εκτεταμένες πλημμύρες σημειώνονται στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, ενώ οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητες άνω των 100 km/h, με τη μέγιστη ριπή 256 km/h μέχρι στιγμής να έχει καταγραφεί στην Ισλανδία. 

Πολλά τα προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους και σε νοτιότερες περιοχές όπως στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Δανία όπου την Κυριακή (16/2) κατέρριψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Η θερμοκρασία φτάνει έως και τους 20°C, περίπου 15°C πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και περίπου 3-4°C πάνω από τα ρεκόρ που σημειώθηκαν πέρυσι, τον Φεβρουάριο 2019. Σε ορισμένους μετεωρολογικούς σταθμούς της Γαλλίας και της Γερμανίας η θερμοκρασία δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τους 16°C τον Φεβρουάριο τα τελευταία 100 χρόνια.

Πηγή: reader.gr 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet