Κατανομή προσφύγων με ποσόστωση εξετάζει η Ε.Ε.
Κόσμος

Κατανομή προσφύγων με ποσόστωση εξετάζει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται, σύμφωνα με διαρροές, να παρουσιάσει πρόταση για κατανομή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε. βάσει σταθερών ποσοστών.

Στόχος είναι η εγκαθίδρυση ενός μόνιμου πλαισίου για τη «δίκαιη και ισομερή ανάληψη του βάρους» μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών -και, αν πρόταση σαν αυτή που διαρρέει κατέληγε να υιοθετηθεί, θα άλλαζε σημαντικά το τοπίο του Δουβλίνου ΙΙ.

Η πρόταση περί ποσόστωσης είχε αρχίσει να ακούγεται μετά την πρόσφατη τραγωδία στα ανοικτά της Σικελίας, και την είχε εγείρει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη σχετική ενημέρωση της Ευρωβουλής. Η βρετανική εφημερίδα Times υποστηρίζει, επικαλούμενη γνώση των διεργασιών, ότι θα περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Κομισιόν που αναμένεται να παρουσιαστούν την Τετάρτη.

Η Κομισιόν θα προτείνει η κατανομή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο να γίνεται μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε. πάνω σε σταθερά ποσοστά που θα καθοριστούν με κριτήρια το ΑΕΠ, τον πληθυσμό, το ποσοστό ανεργίας του κάθε μέλους των «28», με συνυπολισμό των μέχρι τώρα προσφύγων που έχει δεχθεί. Η λογική τέτοιου συστήματος απομακρύνεται από τη λογική του Δουβλίνου ΙΙ.

Η τύχη που θα είχε τέτοια πρόταση στις κυβερνήσεις των «28» είναι άγνωστη, και οι πρώτες αντιδράσεις δεν καθυστέρησαν. Κληθέν να σχολιάσει από την πλευρά του Λονδίνου, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε στους Times ότι «η Βρετανία έχει υπερήφανο ιστορικό παραχώρησης ασύλου σε όσους το χρειάζονται, αλλά δεν πιστεύει ότι η απάντηση είναι ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα κατανομής».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet