Κοινό ευρωπαϊκό στρατό προτείνει ο πρόεδρος της Ε.Ε.
Κόσμος

Κοινό ευρωπαϊκό στρατό προτείνει ο πρόεδρος της Ε.Ε.

Θετική απήχηση στη Γερμανία έχει η πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για σύσταση κοινού ευρωπαϊκού στρατού.

Αιτιολογώντας την πρότασή του, ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζει ότι κατά αυτόν τον τρόπο η Ε.Ε. θα ήταν σε θέση να αντιδράσει σε απειλές ενάντια σε κράτος – μέλος ή φιλικής γειτονικής χώρας. Με αναφορά στην Ουκρανία, ο κ. Γιούνκερ τονίζει ότι ο κοινός ευρωπαϊκός στρατός θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία να καταλάβει ότι η Ε.Ε. το εννοεί στα σοβαρά με την υπεράσπιση των αξιών της. Εκτός αυτού, μια στενή συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών για την ανάπτυξη και αγορά νέων οπλικών συστημάτων θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρινίζει, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt, ότι ο νέος ευρωπαϊκός στρατός δεν θα πρέπει να είναι ανταγωνιστής του ΝΑΤΟ. Στόχος του είναι η συμβολή στην ανάπτυξη μιας κοινής εξωτερικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε., όπως αυτό προβλέπεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και που είναι ο δεύτερος πυλώνας δίπλα στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα και στην εσωτερική πολιτική και στη δικαιοσύνη.

Θετική απήχηση στη Γερμανία

Στη Γερμανία, οι προτάσεις Γιούνκερ βρίσκουν θετική απήχηση. Αυτό ισχύει τόσο για την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και για τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, οι οποίοι ανήκουν στα κυβερνητικά κόμματα.

«Τα περασμένα δέκα χρόνια δεν έφεραν για την Ευρώπη ελάχιστα για την άμυνά της, χρειάζεται τώρα νέα ώθηση», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Χανς Πέτερ Μπάρτελς, ειδικός σε αμυντικά θέματα.

Βέβαια για τη Γερμανία αυτή η μορφή συνεργασίας δεν είναι καινούργια, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια διατηρεί κοινά στρατεύματα με σειρά από χώρες, όπως τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Πολωνία.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Γιούνκερ γίνονται μία ημέρα πριν από την παρουσίαση σχετικού πορίσματος διεθνούς επιτροπής ειδικών υπό την αιγίδα του πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. και αργότερα γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες η επιτροπή πρόκειται να προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αρχηγείου, αλλά και προϋποθέσεων για αυτόνομες «επιχειρήσεις παρέμβασης» εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet