Κολομβία: Αιματηρές επιθέσεις με εννέα νεκρούς
zougla.gr
Κόσμος

Κολομβία: Αιματηρές επιθέσεις με εννέα νεκρούς

Εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στην Κολομβία στη διάρκεια τριών χωριστών επιθέσεων, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Κυριακή (27/7).

Τρεις αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας δολοφονήθηκαν σε επίθεση που διαπράχθηκε «αδιακρίτως» στην πόλη Παϊλίτας, στην οποία τραυματίστηκε επίσης μια έγκυος, ανέφερε η αστυνομία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι δράστες δεν ταυτοποιήθηκαν, όμως η αστυνομία υποπτεύεται ότι επρόκειτο για ενέργεια του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών η οποία συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στη χώρα των Άνδεων.

Στο νότιο τμήμα της χώρας πέντε άνδρες βρέθηκαν νεκροί στον Δήμο Σαν Βισέντε δελ Καγουάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Χουλιάν Περδόμο, καταγγέλλοντας ότι «αγρότες βρίσκονται συχνά δολοφονημένοι».

Οι δολοφονίες αποδίδονται από τις αρχές σε αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 που οδήγησε στον αφοπλισμό, τη διάλυση και τον μετασχηματισμό της παράταξης αυτής σε πολιτικό κόμμα.

Ένας τέταρτος αστυνομικός σκοτώθηκε σε «εισβολή ομάδας ενόπλων» σε πλούσια συνοικία της πόλης Κάλι, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, τον Χόρχε Ιβάν Οσπίνα.

Σύμφωνα με την κολομβιανή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, αποστάτες των FARC και αντάρτες του ELN είναι ενεργοί γύρω από την πόλη, την τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, όπως και ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί.

Η Κολομβία παραμένει αντιμέτωπη το τρέχον διάστημα με το χειρότερο κύμα βίας που έχει γνωρίσει μετά τον αφοπλισμό των FARC. Η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε κατηγορεί γι’ αυτό διάφορες ένοπλες οργανώσεις οι οποίες συγκρούονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και των παράνομων εξορύξεων, ιδίως χρυσού.

Ο ιδιαίτερα περίπλοκος εμφύλιος πόλεμος που άρχισε να μαίνεται στην Κολομβία το 1958 έχει πάνω από εννιά εκατομμύρια θύματα, ανάμεσά τους 260.000 νεκρούς, κυρίως άμαχους, 83.000 και πλέον αγνοούμενους και επτά και πλέον εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Το ανεξάρτητο παρατηρητήριο Indepaz καταμετρά 45 σφαγές -ταυτόχρονες δολοφονίες τουλάχιστον τριών ανθρώπων, κατά τον ορισμό του ΟΗΕ- στην Κολομβία από την αρχή της χρονιάς.

Την Παρασκευή το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε χτυπήθηκε από πυρά ελαφριών όπλων σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Επρόκειτο για την πρώτη απόπειρα δολοφονίας αρχηγού του κράτους στην Κολομβία έπειτα από αυτή που είχαν κάνει μέλη των FARC τον Φεβρουάριο του 2003 εναντίον του Άλβαρο Ουρίμπε, του πολιτικού μέντορα του Ιβάν Ντούκε.

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet