Κολομβία: Πέθανε ο διαβόητος εκτελεστής «Ποπάι»-«δεξί χέρι» του Εσκομπάρ
Κόσμος

Κολομβία: Πέθανε ο διαβόητος εκτελεστής «Ποπάι»-«δεξί χέρι» του Εσκομπάρ

Ο Τζον Χάιρο Βελάσκες Βάσκες, ο διαβόητος εκτελεστής που σκορπούσε τον θάνατο για λογαριασμό του Κολομβιανού βαρώνου των ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ, και φέρεται να συμμετείχε σε τουλάχιστον 300 δολοφονίες, πέθανε σήμερα τα ξημερώματα, σε ηλικία 57 ετών, έγινε γνωστό από την κολομβιανή κυβέρνηση.

Ο Βελάσκες, γνωστός με το προσωνύμιο «Ποπάι», πέθανε από καρκίνο του στομάχου, αναφέρουν οι σωφρονιστικές αρχές της χώρας.

Μετά την αποφυλάκισή του το 2014, έπειτα από δύο και πλέον δεκαετίες στη φυλακή, ο Βελάσκες εμφανιζόταν συχνά στα ΜΜΕ και είχε συγκεντρώσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube. Έγραψε βιβλία, ενώ ενέπνευσε ακόμα και το Netflix με την αυτοβιογραφική σειρά «Survivre a Pablo Escobar». Φυλακίστηκε ξανά το 2018 με την κατηγορία του εκβιασμού.

Ο «Ποπάι» δήλωνε «συνεπαρμένος από τη μυρωδιά του αίματος». Σε μια συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, το 2015, στο κοιμητήριο του Μεντεγίν, όπου έχει ταφεί ο Εσκομπάρ, καυχιόταν ότι είχε δολοφονήσει «τουλάχιστον 250 ανθρώπους, ενδεχομένως 300».

Με γονείς εμπόρους, γεννήθηκε στο χωριό Γιαρουμάλι (βορειοδυτικά), το 1962. Όπως ο ίδιος επιβεβαίωνε, μεγάλωσε σε ένα «βίαιο περιβάλλον».

Στα απομνημονεύματά του, αφηγείται ότι πέρασε από τις σχολές των Πεζοναυτών και της Αστυνομίας, προτού γίνει το «δεξί χέρι» του Εσκομπάρ.

Το 1992, σε ηλικία 30 ετών, εγκατέλειψε «το αφεντικό» για να παραδοθεί στη δικαιοσύνη. Πέρασε 23 χρόνια στη φυλακή.

Ομολόγησε ότι εκείνος είχε δώσει το όπλο που σκότωσε το 1989 τον φιλελεύθερο υποψήφιο για την προεδρία της Κολομβίας Λουίς Κάρλος Γκαλάν, είχε δολοφονήσει έναν εισαγγελέα και είχε συμμετάσχει στην απαγωγή του συντηρητικού Αντρές Παστράνα, που κατόπιν εξελέγη πρόεδρος της Κολομβίας (1998-2002).

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP/naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet