Κορυφώνεται το δράμα των προσφύγων εντός του ευρωπαϊκού εδάφους
Κόσμος

Κορυφώνεται το δράμα των προσφύγων εντός του ευρωπαϊκού εδάφους

Χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού κατά προσφύγων στα σύνορα με τη Σερβία έκαναν ειδικές δυνάμεις της Ουγγαρίας. Η Βουδαπέστη εμποδίζει τη διέλευση στους μετανάστες, έχοντας υψώσει φράκτη. Εκατοντάδες πρόσφυγες επιλέγουν να κατευθυνθούν προς την Κροατία, ενώ η Αυστρία ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβενία. Δεν θα δεχτούμε τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις, προειδοποιεί η Σλοβακία.

Φράχτης και συρματόπλεγμα εμποδίζουν τους πρόσφυγες να μεταβούν στηνΟυγγαρία, ενώ περισσότεροι από 100 αστυνομικοί έχουν σταλεί στα σύνορα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι ουγγρικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα όταν ομάδα προσφύγων επιχείρησε να περάσει τα σύνορα. Ανταποκριτής του BBC ανέφερε ότι κάποιου είδους πυροβολισμοί ακούστηκαν και τρία ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο. Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν τους πρόσφυγες να ρίχνουν νερό στα μάτια τους και να προσπαθούν να καλύψουν το πρόσωπό τους από τα δακρυγόνα. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι πρόσφυγες πέταξαν μπουκάλια, τούβλα και πέτρες στους αστυνομικούς.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι οπλισμένοι με σωλήνες και ξύλα στη σερβική πλευρά των συνόρων που πετούν πέτρες σε αστυνομικούς και προσπαθούν να εισέλθουν σε ουγγρικό έδαφος. Μία επιθετική ομάδα άγνωστων παράνομων μεταναστών προσπαθεί να εισέλθει στην Ουγγαρία».

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη ήρθε και η πρώτη καταδίκη πρόσφυγα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της Ουγγαρίας. Ουγγρικό δικαστήριο έκρινε ένοχο έναν Ιρακινό επειδή «πέρασε παράνομα τα σύνορα». Το δικαστήριο ζήτησε την απέλαση του άνδρα και του απαγόρευσε την είσοδο στην Ουγγαρία για έναν χρόνο. Ο άνδρας αναμένεται να επιστρέψει στη Σερβία, ενώ καλείται να πληρώσει και δικαστικά έξοδα.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσέρκιν, δεν αποκλείεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στην επόμενη εβδομάδα για το προσφυγικό.

Καθώς οι πρόσφυγες δεν μπορούν να περάσουν την ουγγρική πλευρά των συνόρων κατευθύνονται στην γειτονική Κροατία. Το Ζάγκρεμπ ανακοίνωσε ότι θα ταυτοποιήσει τους πρόσφυγες και θα τους αφήσει να συνεχίσουν το ταξίδι τους δυτικά. Σύμφωνα με το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών, λεωφορεία έχουν σταλεί στα σύνορα για να μεταφέρουν πρόσφυγες σε κέντρα υποδοχής. Περισσότεροι από 370 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα Σερβίας – Κροατίας, ανάμεσά τους και 73 παιδιά.

Πρόταση για σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, λόγω της προσφυγικής κρίσης, απηύθυνε η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς, στον πρωθυπουργό, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Την ίδια στιγμή, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία προσπαθούν να φτάσουν με τα πόδια στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα.

Η Αυστρία αποφάσισε να επεκτείνει τους αυστηρούς ελέγχους και στα σύνορα με τη Σλοβενία μέσα στις επόμενες ώρες. Ήδη, η χώρα είχε επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα με την Ουγγαρία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «οι συνοριακοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ώρες». Περίπου 1.000 πρόσφυγες που βρίσκονταν στο Σάλτσμπουργκ μεταβαίνουν περπατώντας προς τα γερμανικά σύνορα. Οι πρόσφυγες περίμεναν εις μάτην να επιβιβαστούν σε τρένα, δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής πόλης. «Το Σάλτσμπουργκ ήταν δίοδος προς τη Γερμανία μέχρι την απόφαση σήμερα το πρωί να μην επιτραπεί σε τρένα να διασχίσουν την πόλη» είπε ο εκπρόσωπος. Χιλιάδες πρόσφυγες ήταν συγκεντρωμένοι στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σάλτσμπουργκ.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων STA, ότι η χώρα του θα επιβάλει προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα επισκεφθεί το πρωί της Τετάρτης το Ζάγκρεμπ και τη Λουμπλιάνα για συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς της Κροατίας και της Σλοβενίας για την προσφυγική κρίση, έγινε γνωστό από το γραφείο του στη Βιένη. Ο Φάιμαν θα συναντηθεί στις 09.00 (ώρα Ελλάδας) με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς και τρεις ώρες αργότερα με τον Σλοβένο ομόλογό του Μίρο Τσέραρ στη Λουμπλιάνα.

Από την πλευρά της, η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να μην εφαρμόσει απόφαση της Ε.Ε. για υποχρεωτικές ποσοστώσεις στη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο, σημείωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίκο. Ο Φίκο είπε στο Κοινοβούλιο της χώρας του ότι η Σλοβακία δεν θα κάνει δεκτή απόφαση πλειοψηφίας, σημειώνοντας: «Κανείς δεν θα μας υπαγορεύσει τι να κάνουμε».

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας είχε πει ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξει τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

Το προσφυγικό συζητείται, την Τετάρτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να ψηφίσει την Πέμπτη για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων.

Στις 22 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών – μελών της Ε.Ε. θα συναντηθούν ξανά επιχειρώντας για άλλη μια φορά να βρουν λύση στην προσφυγική κρίση. Η αποτυχία να βρεθεί λύση στο ανθρώπινο αυτό δράμα δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρώπης.

Πηγή: in.gr/Αγγελική Στελλάκη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet