«Κρέμασε» το καπέλο του ο πρίγκιπας Φίλιππος
Κόσμος

«Κρέμασε» το καπέλο του ο πρίγκιπας Φίλιππος

Την τελευταία του «σόλο» δημόσια εμφάνιση έκανε ο 96χρονος Βρετανός πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, παριστάμενος σε παρέλαση πεζοναυτών στο Μπάκιγχαμ πριν αποσυρθεί στο παλάτι για να περιοριστεί εκεί -με εξαίρεση μόνο μελλοντικές του εμφανίσεις στο «περιθώριο», δίπλα στην Ελισάβετ.

Ο Φίλιππος είχε γίνει γνωστός για τις κατά καιρούς… «άκομψες» δημόσιες δηλώσεις του (στα όρια της γκάφας) τις τελευταίες επτά δεκαετίες.

Ο 96χρονος πρίγκιπας είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του από τη δημόσια ζωή τον Μάιο, έπειτα από περίπου 22.000 δημόσιες «σόλο» εμφανίσεις. Ακόμη και τότε δεν είχε χάσει το φλέγμα του. Όταν κάποιος του εξέφρασε τη λύπη του που ο πρίγκιπας θα έπρεπε «να κατέβει από τη δημόσια ζωή», εκείνος του απάντησε: «Δεν μπορώ και να μείνω όρθιος για πολύ…». 

Τόσο ο ίδιος όσο και η βασίλισσα έχουν περιορίσει τελευταία τις δημόσιες εμφανίσεις τους, αναθέτοντας το έργο στον πρίγκιπα Κάρολο και τους εγγονούς τους, Ουίλιαμ και Χάρι.

Ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ελισάβετ το 1947. Έγινε γνωστότερος για τα διάφορα σχόλιά του σε δημόσιες εμφανίσεις του, που μπορεί να έφερναν το Στέμμα σε δύσκολη θέση.

Από τα «μαργαριτάρια» του που θα μείνουν αξέχαστα ξεχωρίζει η φράση για «σχιστομάτηδες» που είχε πει τη δεκαετία του ’80 σε επίσκεψη στην Κίνα ή η εξής ερώτηση, το 1995, σε δάσκαλο οδηγών στη Σκωτία: «Και πώς κρατάτε τους ιθαγενείς για αρκετή ώρα μακριά από τα ξίδια ώστε να περάσουν την εξέταση;».

Στην τελευταία του εμφάνιση, οι πεζοναύτες τον αποχαιρέτησαν μέσα στη βροχή με τριπλό χαιρετισμό – ο τέταρτος ήρθε από τον κόσμο που παρακολουθούσε. Φεύγοντας, ο Φίλιππος σήκωσε το καπέλο του στους πεζοναύτες, ενώ έγνεψε στο πλήθος.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet