Κρίσιμες ώρες για την Καταλονία: Απορρίπτει κάθε λύση διαμεσολάβησης ο Ραχόι
Κόσμος

Κρίσιμες ώρες για την Καταλονία: Απορρίπτει κάθε λύση διαμεσολάβησης ο Ραχόι

Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας μετά και την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να υπογράψει την διακήρυξη.

Ο Κάρλος Πουτζντεμόν σε διάγγελμα του υποστήριξε ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο με την κυβέρνηση της Μαδρίτης, αποφεύγοντας να ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της περιοχής μετά από το δημοψήφισμα, προκαλώντας δυσφορία στους ψηφοφόρους του.

Η αντίδραση του Μαριάνο Ραχόι ήρθε την Τετάρτη με τον Ισπανό πρόεδρο να ρωτάει την καταλανική ηγεσία αν κήρυξε την ανεξαρτησία με την υπογραφή της διακήρυξης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό αποτελεί πρόκριμμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Απορρίπτει κάθε λύση διαμεσολάβησης

Παρ΄ όλα αυτά, ο Ραχόι απέρριψε πολυάριθμες προτάσεις διαμεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης με τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλωνίας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην παρούσα φάση.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατή διαμεσολάβηση μεταξύ της δημοκρατικής νομιμότητας, της απείθειας και της παρανομίας», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων, μια μέρα μετά την υπογραφή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας με τους Καταλανούς αυτονομιστές.

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας είναι συμβολική»

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι προς το παρόν μια «συμβολική πράξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας», κάτι που δεν συνέβη, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζόρντι Τουρούλ. Η υπογραφή από 72 βουλευτές που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και από την καταλανική κυβέρνηση ήταν «μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».

Όμως ο Τουρούλ διευκρίνισε πως πρόκειται «για νεκρό χρόνο, όχι για αποκήρυξη ή για βήμα προς τα πίσω».

«Ο πρόεδρος (Πουτζντεμόν) είπε πως αναστέλλει τα αποτελέσματα της ανεξαρτησίας, του νόμου για τη μετάβαση (προς την ανεξαρτησία) για να καθίσουμε, να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να κάνουμε διάλογο και να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να φθάσουμε σε κάποια συμφωνία. Καλούμε για πολιτική, όχι για μια νομική απόφαση».

Ωστόσο ο Τζόρντι Τουρούλ υπογράμμισε πως η καταλανική κυβέρνηση θέλει «να κάνει διάλογο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας» και φάνηκε να περνάει σ’ ένα επόμενο στάδιο, αφού μέχρι τώρα η προτεραιότητα ήταν να γίνει διάλογος «για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης», κάτι που ισπανική κυβέρνηση ανέκαθεν αρνούνταν κατηγορηματικά.

«Δεν απαρνούμαστε την ανεξαρτησία της Καταλονίας», υπογράμμισε, όμως «θα θέλαμε να μάθουμε τι προσφέρει το κράτος στην Καταλονία».

«Σας ζητώ να είστε πολιτισμένοι και να είστε δημοκράτες, για μια φορά στη ζωή σας, και να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε επίσης σήμερα στο ισπανικό κοινοβούλιο ο καταλανός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας Γκαμπριέλ Ρουφιάν απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της κεντρικής κυβέρνησης Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγκο.

«Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο του νόμου», του απάντησε ο τελευταίος.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που βρίσκονται στην εξουσία στην Καταλονία δεν είναι παρά «μια καταστροφική δύναμη που επιδιώκει να νικήσει τη δημοκρατία, να καταστρέψει το κράτος δικαίου», δήλωσε από την πλευρά του, πολύ οργισμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet