Κριμαία: Αγνοεί τις κυρώσεις ο Β. Πούτιν
Κόσμος

Κριμαία: Αγνοεί τις κυρώσεις ο Β. Πούτιν

Διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την περιοχή της Κριμαίας ως ανεξάρτητο κράτος, υπέγραψε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Νωρίτερα, οι αρμόδιες αρχές της Κριμαίας, είχαν υποβάλει επίσημο αίτημα προσχώρησης στη Ρωσία.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Interfax ο αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας ανέφερε ότι το Σώμα είναι έτοιμο να νομοθετήσει και να υπερψηφίσει την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα η Μόσχα διαμηνύει ότι ετοιμάζει νομοθεσία που θα επιτρέπει στην Κριμαία να ενταχθεί στη Ρωσία «στο πολύ εγγύς μέλλον», ενώ οι ΗΠΑ και Ευρωπαίοι ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων.

Κυρώσεις σε Ρώσους από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη

Στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος 21 προσωπικοτήτων στη Ρωσία συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έκτακτο συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ενώ ανάλογη είναι και η απάντηση των ΗΠΑ, την ώρα που μετά και από το συντριπτικό «ναι» υπέρ της απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία και της ένωσης με την Ομοσπονδία της Ρωσίας, ομόφωνο ήταν και το «ναι» της τοπικής βουλής της περιοχής.

Την επιβολή κυρώσεων σε επτά Ρώσους, οι οποίοι εμπλέκονται στην κρίση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αποφάσισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ανάμεσά τους είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας και δύο σύμβουλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι σημερινές κυρώσεις στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στη ρωσική κυβέρνηση ότι υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις της, που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων που υποστηρίζουν το παράνομο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Πρόκειται για τους:

  • Yelena Mizulina
  • Leonid Slutsky
  • Andrei Klishas
  • Valentina Ivanovna Matviyenko
  • Dmitry Olegovich Rogozin
  • Vladislav Yurievich Surkov
  • Sergey Glazyev.

Οι κυρώσεις αφορούν στο πάγωμα της προσωπικής τους περιουσίας στο εξωτερικό.

Γιούλια Τιμοσένκο

Η Μόσχα θα ρίξει τους κατοίκους της Κριμαίας σε μια «πολική νύχτα» μετά την ένταξή τους στη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου η Ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.

«Συμπάσχω με τους κατοίκους της Κριμαίας (. . .), θύματα της ανεμελιάς και της αφέλειάς τους. Κινδυνεύουν να βρεθούν στα σκοτάδια στην απομονωμένη χερσόνησό τους. Το ρωσικό καθεστώς θα τους αποδείξει σύντομα ότι μια πολική νύχτα θα μπορούσε να έλθει ακόμη και στις υποτροπικές περιοχές», εκτίμησε η Γ. Τιμοσένκο σε ανακοίνωσή της που ανέβηκε στον ιστότοπο του κόμματός της.

Η ίδια προειδοποίησε την Κριμαία για «μια ανθρωπιστική καταστροφή» και για «απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις».

Η περιοχή «δεν θα γίνει οικονομικός παράδεισος. Η Ρωσία δεν έχει πόρους, η οικονομία της είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Με δεδομένες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της από τις μεγάλες δυνάμεις, οι Ρώσοι θα έχουν αύριο άλλες έγνοιες πέραν από την Κριμαία και τους κατοίκους της», υπογράμμισε η Γ. Τιμοσένκο.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας εκτίμησε επίσης ότι η χώρα της θα πρέπει να απευθυνθεί «άμεσα» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να «σταματήσει τη στρατιωτική κατάληψη» του εδάφους της.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet