Κριμαία: 93% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία
Κόσμος

Κριμαία: 93% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

Είναι εντυπωσιακό το ποσοστό των κατοίκων της Κριμαίας που ψήφισαν την προσάρτιση της περιοχής τους στη Ρωσία. Το exit poll δείχνει 93%!

Πανηγυρίζουν οι ρωσόφωνοι της Κριμαίας.

«Παράνομο» χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ο Λευκός Οίκος.

Πριν τη δημοσιοποίηση των exit polls για το δημοψήφισμα της Κυριακής 16 Μαρτίου, τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει με το διεθνές δίκαιο, λίγες ημέρες μετά το αυστηρό μήνυμα Α. Μέρκελ που έστειλε στον Β. Πούτιν «κάτω τα χέρια από την Κριμαία».

Ο Β. Πούτιν δεσμεύτηκε, επίσης, να σεβαστεί την απόφαση της Κριμαίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, καθώς οι κάτοικοι ψηφίζουν για το αν θα αποχωρήσουν από την Ουκρανία και θα ενταχθούν στη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε εκ νέου τον πρόεδρο Β. Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει κυρώσεις και διεθνή απομόνωση που θα πλήξει την οικονομία της Ρωσίας.

«Ασκούμε όση περισσότερη πίεση μπορούμε στους Ρώσους να κάνουν το σωστό», είπε ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Νταν Πφάιφερ.

Ο Ν. Πφάιφερ επέμεινε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και είπε πως η κυβέρνηση εργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, στη χειρότερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Μπορείτε να αναμένετε τον προσδιορισμό κυρώσεων τις ερχόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ν. Πφάιφερ στην εκπομπή του NBC Meet the Press.

«Παράνομο» το δημοψήφιασμα και το αποτέλεσμα του δεν θα αναγνωριστεί δήλώσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Οι δύο επικεφαλής της Ε.Ε. επαναλαμβάνουν ότι το δημοψήφισμα παραβιάζει το Σύνταγμα της Ουκρανίας και το διεθνές δίκαιο.

Η λύση θα βρεθεί μόνο μέσω της πολιτικής και συγκεκριμένα μέσω των απευθείας συνομιλιών των κυβερνήσεων Ουκρανίας-Ρωσίας, τονίζουν Ζ. Μπαρόζο και Χ. Ρομπάι. Καλούν, τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα της από το ουκρανικό έδαφος.

Ανακοίνωσαν, επίσης, ότι η κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην Κριμαία θα αποτελέσει αντικείμενο συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα 17 Μαρτίου.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet