Κυκλώνας Ίρμα: Αυξάνονται οι νεκροί, εικόνες βιβλικής καταστροφής
Κόσμος

Κυκλώνας Ίρμα: Αυξάνονται οι νεκροί, εικόνες βιβλικής καταστροφής

Στους εννέα ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό κυκλώνα Ίρμα που ισοπεδώνει νησιά τις Καραϊβικής προκαλώντας βιβλικές καταστροφές.

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νησί του Άγιου Μαρτίνου, που θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, και δύο στα νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου, που τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Ένα βρέφος έχασε, επίσης, τη ζωή του στη νήσο Μπαρμπούντα που ισοπεδώθηκε από τον κυκλώνα, με το 95% των κτιρίων να έχουν καταστραφεί και το κόστος των ζημιών να υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια, όπως είπε ο πρωθυπουργός της Μπαρμπούντα.

Ο Γκαστόν Μπράουν δήλωσε στο BBC πως περίπου οι μισοί από τους 1.800 κατοίκους της Μπαρμπούντα είναι πλέον άστεγοi.

«Πήγαμε αεροπορικώς στην Μπαρμπούντα και αντικρίσαμε πλήρη καταστροφή. Ήταν μια από τις πιο οδυνηρές συναισθηματικά εμπειρίες που είχα ποτέ», δήλωσε.

«Περίπου το 50% απ’ αυτούς (τους κατοίκους της Μπαρμπούντα) είναι κυριολεκτικά άστεγοι αυτή τη στιγμή. Κοιμούνται όλοι μαζί, προσπαθούμε να τους στείλουμε εφόδια», δήλωσε προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αποκατασταθεί κάποια ομαλότητα στο νησί.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στα νησιά Αγ. Βαρθολομαίου και Αγ.Μαρτίνου είπαν ότι έχουν ξεριζωθεί δέντρα και στέγες ξηλώθηκαν από τους ανέμους ενώ πέφτει καταρρακτώδης βροχή.

Και στα δύο νησιά έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και η τηλεφωνική σύνδεση σε ορισμένες περιοχές. «Οι άνεμοι ενισχύονται, το σπίτι τρέμει» αφηγήθηκε ένας 57χρονος που ζει στον Αγιο Βαρθολομαίο εδώ και 20 χρόνια και έχει βιώσει πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα. Δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού RCI, που διαμένει στο ξενοδοχείο Marigot στον Άγιο Μαρτίνο, έγραψε στο Facebook ότι «είναι κλεισμένη στο μπάνιο» και ότι, μολονότι βρίσκεται στον τρίτο όροφο, «υπάρχει νερό στο δωμάτιο». Χαρακτήρισε την κατάσταση «καταστροφική», περιγράφοντας ότι το κτίριο «κουνιέται απίστευτα».

Η Ίρμα είναι πιο ισχυρή από τον Χάρβεϊ που έπληξε πρόσφατα το Τέξας και τη Λουιζιάνα, αφήνοντας πίσω στου 42 νεκρούς και υλικές ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κυκλώνας Ίρμα θα είναι «πραγματικά καταστροφικός» όταν φτάσει στις ακτές της Φλόριντας, προειδοποίησε ο Μπροκ Λονγκ, ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών (Fema) μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, μέσω του Twitter κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να λάβουν προφυλάξεις και «να παραμείνουν ασφαλείς», τονίζοντας ότι «έχουμε επί τόπου ομάδες ταλαντούχων και θαρραλέων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληγεί από κυκλώνα κατηγορίας 5, όπως είναι η Ίρμα, μόλις τρεις φορές από το 1851, είπε ο Λονγκ. Σημείωσε ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που θα βιώσουν το φαινόμενο δεν έχουν καμία παρόμοια εμπειρία από τόσο καταστροφικές καταιγίδες.

Επέμεινε ιδιαίτερα ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις εντολές εκκένωσης που έχουν εκδώσει ή πρόκειται να εκδώσουν οι αρχές της Φλόριντας.

Πέραν της Φλόριντας όμως, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να φροντίσουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο οι κάτοικοι σε όλες τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ιδίως στις Πολιτείες Τζόρτζια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, υπογράμμισε.

Ο κυκλώνας Ίρμα είναι ο ισχυρότερος που απειλεί τη Φλόριντα μετά τον Άντριου, το 1992, που ήταν επίσης κατηγορίας 5. Μολονότι η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει παραμένει ακόμη ακαθόριστη, αναμένεται ότι θα πλήξει τη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο.

Συναγερμός από τις τροπικές καταιγίδες Χοσέ και Κάτια

Η τροπική καταιγίδα Χοσέ, η οποία κατευθύνεται προς την Καραϊβική, ενισχύθηκε σε κυκλώνα την Τετάρτη και ενδέχεται η ένταση του φαινομένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, φθάνοντας στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αύριο Παρασκευή, ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Το «μάτι» του κυκλώνα βρίσκεται 1.675 χιλιόμετρα ανατολικά των Μικρών Αντιλλών, με ανέμους 120 χλμ. την ώρα (σ.σ. κατηγορία 1) και μετακινείται 26 χιλιόμετρα ανά ώρα προς δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με νεότερο δελτίο του NHC στις 00:00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Παράλληλα, και η τροπική καταιγίδα Κάτια μετατράπηκε σε κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσαν οι αμερικανοί μετεωρολόγοι.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet