Κυπριακό: Διάγγελμα Αναστασιάδη απόψε – Τρέχουν οι εξελίξεις
Κόσμος

Κυπριακό: Διάγγελμα Αναστασιάδη απόψε – Τρέχουν οι εξελίξεις

Εν αναμονή του διαγγέλματος του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, το βράδυ της Τετάρτης (20:45), αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, βρίσκεται η Λευκωσία.

Το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο συμφώνησαν οι κ. Αναστασιάδης και Έρογλου, ανοίγοντας το δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών, βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο των κομμάτων, με το ΔΗ.ΚΟ. να το χαρακτηρίζει «επικίνδυνο» και απαράδεκτο.

Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η κοινή διακήρυξη οδηγεί σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πως επαναφέρει πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, περιλαμβάνει εποικοδομητικές ασάφειες και ασχολείται μόνο με το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, αγνοώντας παντελώς το εδαφικό, το περιουσιακό, τον στρατό κατοχής και τους εποίκους.

Στις ενστάσεις του κ. Παπαδόπουλου απάντησε ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφέροντας σε σχετική επιστολή ότι δεν έχει παραβιάσει οποιαδήποτε προεκλογική δέσμευση έναντι του συγκυβερνώντος κόμματος και απορρίπτει ότι η κοινή δήλωση δεν διασφαλίζει τη μια κυριαρχία, τη μια ιθαγένεια και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις

Με διαφωνίες φαίνεται πως θα ξεκινήσουν την Παρασκευή και οι συνομιλίες των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης θα βρεθεί η μεθοδολογία των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει παράλληλη διαπραγμάτευση των κεφαλαίων, αλλά η τουρκοκυπριακή πλευρά διαφωνεί με τη λογική αυτή και υποδεικνύει πως το εδαφικό, για παράδειγμα, θα συζητηθεί τελευταίο.

Διαφωνία υπάρχει και για το χρόνο μετάβασης του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα. Η τουρκική πλευρά θέλει εντός της ερχόμενης εβδομάδας να γίνουν τα ταξίδια, καθώς επιθυμούν να αξιοποιήσουν αυτή την εξέλιξη για να οργανώσουν κι άλλα ταξίδια Οζερσάι σε άλλες πρωτεύουσες.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ (11/02):

Tι συμφώνησαν Αναστασιάδης – Έρογλου – Οι ΗΠΑ θέλουν λύση – Χαιρετίζουν Ομπάμα, ΟΗΕ, Ε.Ε.

Σε κοινή δήλωση – διακήρυξη προχώρησαν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, μετά το πέρας της συνάντησης τους στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας το μεσημέρι της Τρίτης.

Στη διακήρυξη, το σημερινό στάτους κβο στην Κύπρο χαρακτηρίζεται «απαράδεκτο», ενώ σημειώνεται ότι κοινή επιδίωξη των δύο μερών είναι μια λύση που θα είναι προς όφελος Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, αλλά και της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

«Όλα τα άλυτα βασικά ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι», σημειώνουν οι δύο ηγέτες, και το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών, στο οποίο θα έχουν απαραιτήτως ομονοήσει και οι δύο πλευρές, θα τεθεί σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στην ελεύθερη Κύπρο και στα Κατεχόμενα.

Άξονα της λύσης θα αποτελέσει το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια «ενιαία Κύπρος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με μία διεθνή νομική προσωπικότητα σαν κράτος και μία και μόνη κυπριακή ιθαγένεια για τους πολίτες της, στις σχέσεις του με το εξωτερικό.

Οι νομοθεσίες των δύο συνιστωσών πολιτειών οι οποίες θα αποτελούν το ομοσπονδιακό κράτος δεν μπορούν να συγκρούονται με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, ενώ το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα είναι ο ανώτατος και απαραβίαστος νόμος στη χώρα.

Η ένωση οποιασδήποτε συνιστώσας πολιτείας με τρίτη χώρα ή απόσχιση της από την ομοσπονδία θα απαγορεύεται, σημειώνεται στην κοινή δήλωση.

«Τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα», συμφώνησαν οι κ.κ. Αναστασιάδης και Έρογλου, οι οποίοι δεσμεύτηκαν για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, για την ενίσχυση του θετικού κλίματος.

Η πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών θα λάβει χώρα εντός της εβδομάδας, κατέληξε η κ. Μπάτενχαϊμ.

Χαιρετίζουν ΟΗΕ, Ε.Ε, Ομπάμα

Η Ε.Ε. καλωσορίζει τη συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα από τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας επί ενός κοινού ανακοινωθέντος το οποίο θέτει ισχυρές βάσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος, αναφέρεται στην κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η κοινή αυτή δήλωση αναμένεται να βοηθήσει τους δύο ηγέτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ζητήματα ουσίας και να προχωρήσουν τάχιστα σε αποτελέσματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τονίζουν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι κύριοι Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι συγχαίρουν και χαιρετίζουν το κουράγιο που επέδειξαν οι δυο ηγέτες στη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη «συνολικής λύσης» του Κυπριακού, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ο ειδικός σύμβουλός του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον ενημέρωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει ότι χαιρετίζει θερμά την ολοκλήρωση του κοινού ανακοινωθέντος και την επίσημη επανέναρξη, από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, «των πλήρων διαπραγματεύσεων που στοχεύουν στην επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία στην Κύπρο, συγχαίρει τους «δύο ηγέτες» στο νησί για το «θάρρος και το όραμά» τους, καθώς και τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, Σαμαρά και Ερντογάν, για τον «εποικοδομητικό ρόλο» τους.

Επίσης, σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα καλωσορίζει την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για «τολμηρά και καινοτόμα» Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δίνοντας έμφαση στο θέμα της Αμμοχώστου και επαναλαμβάνοντας τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για υποστήριξη στην άσκηση των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Δημοκρατίας της Κύπρου, με σκοπό την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη σημερινή συνάντηση των δύο Κυπρίων ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με ένα διακανονισμό στη Κύπρο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι «η κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες αντανακλά ένα πνεύμα συμβιβασμού και θέτει γερά θεμέλια για τις συνομιλίες».

Τονίζεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τους δύο ηγέτες για το θάρρος και το όραμά τους που επέτρεψε στην κατάληξη της συμφωνίας σχετικά με αυτή τη σημαντική δήλωση, η οποία ενσωματώνει τις βασικές αρχές που καθοδηγούν τις περαιτέρω εργασίες τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν επίσης τον εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας και της Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Σαμαρά, καθώς και άλλους διεθνείς φορείς».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι η διαίρεση της Κύπρου έχει διαρκέσει για «πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» και μέσα από μία λύση «οι δύο κοινότητες μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, για αυξημένη σταθερότητα και οικονομική ευημερία για όλους τους κατοίκους του νησιού».

Ο πρόεδρος Ομπάμα ενθαρρύνει τις πλευρές να εργαστούν με «ταχείς ρυθμούς» προκειμένου «να επιλύσουν τα εκκρεμή βασικά ζητήματα και να επιτύχουν μια διευθέτηση που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Κυπριακό: Οι ΗΠΑ θέλουν λύση – Συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου σήμερα

Συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία κατά την οποία αναμένεται να επικυρωθεί η κοινή διακήρυξη για επανέναρξη των συνομιλιών.

Οι Αμερικανοί, σε συνεννόηση με την Ε.Ε. αλλά και τους Βρετανούς, επιχειρούν να στήσουν ένα «σκηνικό λύσης», προσφέροντας στήριξη στη νέα διαδικασία, αλλά και με παρεμβάσεις τους να δημιουργήσουν «κινητικότητα». Πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της νήσου ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα φέρει ασφάλεια και οικονομική ευημερία σ’ όλο τον λαό της Κύπρου».

Τα Ηνωμένα Έθνη θα εκπροσωπηθούν από την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντενχαϊμ.

Το στοίχημα είναι να δούμε να επανενώνεται η πατρίδα μας, τόνισε o κ. Αναστασιάδης μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ εκτός κειμένου, στο πλαίσιο χαιρετισμού του σε τελετή απονομής βραβείων.

Από την πλευρά του ο τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

«Εμείς έχουμε την πρόθεση για συμφωνία, γι’ αυτό το λόγο καθόμαστε στο τραπέζι. Εάν είχαμε αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2013 τις συνομιλίες, στόχος μας ήταν να γίνει το δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Εάν προσπαθήσουμε μπορεί εντός 3-5 μηνών να διανυθεί δρόμος που θα οδηγεί στο δημοψήφισμα», πρόσθεσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet