«Κόλαση» στη Συρία: Έτοιμος για εισβολή στο Κομπάνι ο Ερντογάν – Στην αντεπίθεση ο Άσαντ
Κόσμος

«Κόλαση» στη Συρία: Έτοιμος για εισβολή στο Κομπάνι ο Ερντογάν – Στην αντεπίθεση ο Άσαντ

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με νέες του δηλώσεις. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα εισβάλουν στις πόλεις Κομπάνι και Μανμπίτζ, στις οποίες θα βρίσκονται δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο Κομπάνι. Συντονιζόμαστε με τους Ρώσους. Είμαστε καθαροί για τη Μανμπίτζ. Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και αποκάλυψε πως στόχος του είναι να εγκατασταθούν Άραβες στη Μανμπίτζ.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Άσαντ φέρονται να έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρεια Ταλ Ταμέρ, νότια της πόλης Ρας Αλ Άιν, στην οποία διεξάγονται σφοδρές μάχες από την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης».

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANΑ, οι «μονάδες αραβικού συριακού στρατού βρίσκονται στην Ταλ Ταμέρ». Η Ταλ Ταμέρ αποτελεί στόχο υψηλής στρατηγικής συμμαχίας διότι έχει τον αυτοκινητόδρομο M4 που εκτείνεται στα βόρεια σύνορα της Συρίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν επιθυμεί τον έλεγχο του M4, αφού του δίνεται η δυνατότητα να φτάσει μέχρι τη Μοσούλη στο Ιράκ. Ήδη ο τουρκικός στρατός έχει ανακοινώσει ότι τον ελέγχει, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα της συριακής πλευράς για ανάπτυξη των στρατευμάτων του Άσαντ στην περιοχή.

Ο αυτοκινητόδρομος M4 με μαύρο χρώμα

Την ίδια στιγμή Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει να καταλάβει συριακό έδαφος με τη βία και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κίνδυνος για μια τουρκοσυριακή διαμάχη. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι σύμμαχος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, δυνάμεις του οποίου έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν χαιρέτισε την απόφαση Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στις χώρες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ: «Ο κόσμος βλέπει τι γίνεται στην περιοχή. Είπα στους Ευρωπαίους ηγέτες τι συμβαίνει και ότι δεν ξέρουν την πραγματικότητα, γιατί βομβαρδίζονται από πληροφορίες. Είμαστε μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Απειλούμαστε και δεχόμαστε επιθέσεις από τρομοκράτες. Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν τον σύμμαχό τους ή τους τρομοκράτες;».

Στο τέλος του 2018, όταν η Άγκυρα απειλούσε με πολεμική επιχείρηση κατά του κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είχαν καλέσει τον συριακό στρατό να αναπτυχθεί στην περιοχή της πόλης Μανμπίτζ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι κουρδικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή. Ο συριακός στρατός είχε τότε αναπτυχθεί σε μία περίμετρο γύρω από την πόλη , χωρίς να εισέλθει σε αυτήν.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet