“Λάδι στη φωτιά” η αιματηρή επίθεση σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ
Κόσμος

“Λάδι στη φωτιά” η αιματηρή επίθεση σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ

Οι Ταξιαρχίες του Αμπού Αλί Μουσταφά, ένοπλο τμήμα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ανέλαβαν την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή της Ιερουσαλήμ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων πιστών και των δύο δραστών.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους δύο δράστες, οι οποίοι έφεραν πιστόλι, μαχαίρια και τσεκούρια, όταν επιτέθηκαν στη συναγωγή, στη δυτική Ιερουσαλήμ.

Οι δράστες, οι οποίοι ήταν Παλαιστίνιοι από την κατεχόμενη από το Ισραήλ ανατολική Ιερουσαλήμ, έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά.

Το χτύπημα έρχεται ως συνέχεια σειράς αιματηρών περιστατικών στην Ιερουσαλήμ, με την ένταση να έχει πυροδοτηθεί από τη διαμάχη για το μέλλον ιερού τόπου τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους, συγκεκριμένα της Πλατείας των Τεμενών (Όρος του Ναού για τους Εβραίους).

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι η χώρα του θα απαντήσει «με σιδερένιο χέρι» στην επίθεση -την πλέον αιματηρή στην Ιερουσαλήμ εδώ και έξι χρόνια. «Πρόκειται για άμεσο αποτέλεσμα των παραινέσεων της Χαμάς και του Αμπού Μαζέν, παραινέσεων τις οποίες η διεθνής κοινότητα ανεύθυνα αγνόησε», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου (Αμπού Μαζέν είναι το ψευδώνυμο του Μαχμούντ Αμπάς, προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης).

Η Χαμάς και το κόμμα του κ. Αμπάς, η Φατάχ, ισλαμιστές και κοσμικοί αντίστοιχα, συμφώνησαν στη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας νωρίτερα μέσα στο 2014, σε μια κίνηση η οποία καταδικάστηκε από το Ισραήλ.

Το γραφείο του Παλαιστινίου προέδρου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία τονίζει ότι «η Προεδρία καταδικάζει την επίθεση σε Εβραίους πιστούς την ώρα της προσευχής τους και τον θάνατο αμάχων, αδιάφορο ποιος τον προκαλεί».

«Καμία θέση στον ανθρώπινο πολιτισμό»

Η Χαμάς και έτερη παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, ο Ισλαμικός Τζιχάντ, επαίνεσαν την επίθεση. Οι δύο οργανώσεις θεωρούνται τρομοκρατικές από πλευράς Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαρακτήρισε την επίθεση «πράξη καθαρού τρόμου, η οποία δεν έχει καμία θέση στον ανθρώπινο πολιτισμό».

Η επίθεση έγινε σε τόπο όπου διεξάγονται θρησκευτικά σεμινάρια, στην οδό Χαράβ Σιμόν Αγκάσι, έδρα της ορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας της συνοικίας Χαρ Νοφ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών με τους δράστες, οι οποίοι φέρονται να ήταν ξάδελφοι. Σε φωτογραφίες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο από Ισραηλινό στρατιωτικό εκπρόσωπο φαίνεται ένας ματωμένος μπαλτάς, ο οποίος προφανώς χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. Φαίνονται ακόμη σοροί ανθρώπων να κείτονται μεταξύ θρανίων και καρεκλών στο γεμάτο με αίμα δάπεδο της συναγωγής.

Οι τραυματίες -έξι πιστοί και δύο αστυνομικοί- νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ. Τέσσερις φέρονται να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Χαμάς χαρακτήρισε την πράξη «εκδίκηση για τον κρεμασμένο -μέσα στο λεωφορείο του- Παλαιστίνιο οδηγό», για τον οποίο οι ισραηλινές αρχές έχουν δηλώσει ότι πιθανότατα αυτοκτόνησε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet