Λωρίδα Γάζας: Εμμένει στη σκληρή στάση το Ισραήλ
Κόσμος

Λωρίδα Γάζας: Εμμένει στη σκληρή στάση το Ισραήλ

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα έναν Παλαιστίνιο έφηβο σε συγκρούσεις που ξέσπασαν όταν νεαροί διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον τους με πέτρες, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Ο Γιουσέφ αλ Ανάτι, συγγενής του θύματος, είπε ότι ο 11χρονος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των ισραηλινών στρατιωτών παρότι δεν συμμετείχε στα επεισόδια που ξέσπασαν κοντά στην πόλη της Χεβρώνας.

«Ο Χαλίλ στεκόταν μακριά και σε απόσταση. Κάποια παιδιά πέταγαν πέτρες στους ισραηλινούς στρατιώτες. Ξαφνικά ο Χαλίλ κατέρρευσε και εμείς τρέξαμε προς το μέρος του», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ αρνείται να συμμετάσχει τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή εκεχειρίας, υπό τις ρουκέτες που εκτοξεύονται κατά του ισραηλινού εδάφους, τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Χθες το βράδυ, οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές, που είχαν μεταβεί στην Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός, προειδοποίησαν ότι θα εγκαταλείψουν τη χώρα την Τρίτη, εάν το Ισραήλ δεν επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να βρεθεί μια λύση.

Ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε στο μεταξύ χθες ότι η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας χρειάζεται την άρση του αποκλεισμού τον οποίο επιβάλλει το Ισραήλ στον θύλακα από το 2006, καθώς η περιοχή έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές έπειτα από έναν μήνα συγκρούσεων ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς.

«Η καταστροφική κρίση που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας μεταμορφώνεται σε μια τεράστια κρίση στέγασης, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι κατοικίες 65.000 ανθρώπων έχουν καταστραφεί. Και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Μια κολοσσιαίων διαστάσεων κρίση στέγασης εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας», τόνισε ο Κρις Γκάνες, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη χορήγηση βοήθειας στους Παλαιστίνιους (UNRWA), σε ένα μήνυμα που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η άρση του ισραηλινού αποκλεισμού είναι ένα από τα κύρια αιτήματα των παλαιστινιακών παρατάξεων, περιλαμβανομένης της Χαμάς, στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Αμπντάλα: Η ασφάλεια του Ισραήλ θα προκύψει μόνο μέσω ειρηνευτικής συμφωνίας

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ο Β΄ προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλεια στον λαό του μόνο μέσω μίας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους που θα οδηγεί στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ιορδανός μονάρχης χαρακτήρισε τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που μαίνονται εδώ και ένα μήνα, «τις πιο αιματηρές και καταστροφικές από πλευράς ανθρώπινων απωλειών», επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Ισραήλ για την αιματοχυσία.

«Το Ισραήλ ευθύνεται για τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η ασφάλεια του Ισραήλ δεν θα επιτευχθεί χωρίς την αυθεντική επιδίωξη ευρείας ειρήνης και την λύση των δύο κρατών», είπε ο Αμπντάλα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Ghad.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet