Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία – Τουλάχιστον 40 νεκροί από επίθεση σε δύο τζαμιά
Κόσμος

Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία – Τουλάχιστον 40 νεκροί από επίθεση σε δύο τζαμιά

Τουλάχιστον 40 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας

Η πρώτη επίθεση έγινε στις 1:40μμ (τοπική ώρα) στο τζαμί Μαστζίντ Αλ Νουρ που βρίσκεται στο πάρκο Χάγκλεϊ όταν ένοπλος άνοιξε πυρ την ώρα της προσευχής.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συλληφθεί τρεις άνδρες και μία γυναίκα, ενώ εντοπίστηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί μέσα σε οχήματα.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

Η Dailymail μεταδίδει ένα βίντεο το οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει τη στιγμή της άφιξης του ενόπλου στο ένα από τα δύο τζαμιά. Στο βίντεο φαίνεται ο άνδρας να βγάζει από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του όπλα και να φτάνει στην είσοδο του τζαμιού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας έκανε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook  την ώρα που πυροβολούσε αδιακρίτως μέσα στο τζαμί.

Ο δράστης 

Η New Zealand Herald μεταδίδει ότι το όνομα του ενός εκ των δραστών είναι Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant). Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο Τάραντ είναι 28 ετών και είναι Αυστραλός.

Ο Τάραντ φέρεται να μπήκε στο τζαμί και να άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως δινοντας χαριστιές βολές σε όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν. 

Ο Τάραντ σε λογαριασμό του στο Twitter  που έχει απενεργοποιηθεί είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά πάνω στα οποία είχε γράψει μηνύματα με λευκή μπογιά.

Λίγες ώρες πριν την επίθεση ο Τάραντ είχε αναρτήσει ένα «μανιφέστο» 73 σελίδων στο οποίο υποστήριζε ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και δύο χρόνια αν και αποφάσισε ότι στόχος του θα είναι το Κράιστσερτς πριν από τρεις μήνες.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρει ότι «μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Ο Τάραντ υποστηρίζει ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

Η δεύτερη επίθεση 

Λίγες ώρες αργότερα έγινε επίθεση σε τζαμί στην περιοχή Λίνγουντ. 

Ο Φαράν Φαρίζ που βρισκόταν μέσα στο τζαμί με άλλα περίπου 100 άτομα περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης. «Δεν ήξερα πώς ακούγεται ένα όπλο. Οι πυροβολισμοί έπεφταν και οι άνθρωποι συνέχιζαν να προσεύχονται. Είδα δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες να έχουν τραυματιστεί θανάσιμα. Όλο το τζαμί θύμιζε πεδίο μάχης» είπε στην ιστοσελίδα Stuff.

Πηγή: reader.gr 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet