Μακελειό στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
Κόσμος

Μακελειό στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Τριπλή επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε το βράδυ της Τρίτης 28 Ιουνίου 2016 το διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα 36 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν.

Οι τραυματίες φθάνουν τους 147, έξι εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οι εθνικότητες των θυμάτων δεν είναι προς το παρόν γνωστές. Το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων.

Όλα δείχνουν το «Ισλαμικό Κράτος»

Οι δράστες, τουλάχιστον τρεις τον αριθμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, άνοιξαν πυρ πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

Η κίνηση στο αεροδρόμιο έχει αρχίσει να αποκαθίσταται, όμως η Κωνσταντινούπολη ξυπνά για να ζήσει την επαύριο της χειρότερης επίθεσης τα τελευταία χρόνια.

Η μέθοδος της επίθεσης φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Τις αρχικές αναφορές πως η αστυνομία θεωρούσε ύποπτη την ISIS επιβεβαίωσε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί επίσημα, οι δράστες έφτασαν με ταξί στο αεροδρόμιο πριν τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης.

Ελάχιστα λεπτά αργότερα, οι δράστες μπήκαν σε ένα από τα δύο τέρμιναλ και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Όταν επενέβη η αστυνομία ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών και στο τέλος οι δράστες πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός εάν αναζητείται τέταρτος δράστης που διέφυγε, απάντησε τη νύχτα ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτήν την υπόθεση -σημείωσε ωστόσο πως σε αυτό το στάδιο εξετάζονται όλα τα σενάρια. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία των δραστών.

Σύμφωνα με τις Αρχές, η «πλειονότητα των θυμάτων» είναι Τούρκοι υπήκοοι, όμως, όπως ανέφερε και ο Γιλντιρίμ, «είναι πιθανό» να υπάρχουν και ξένοι υπήκοοι μεταξύ των θυμάτων.

Το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» είναι το μεγαλύτερο από τα δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης (το δεύτερο, το Σαμπιχά Γκιοκτσέν στην ασιατική πλευρά εξυπηρετεί κυρίως εταιρείες χαμηλού κόστους ή ως επί το πλείστον εσωτερικά δρομολόγια) και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί στον σημαντικότερο αεροπορικό κόμβο της περιοχής μεταξύ Ρώμης και Ντουμπάι. Κανονικά, στο «Ατατούρκ» τις βραδινές ώρες εκτελούνται και αρκετά δρομολόγια από και προς ξένες πόλεις.

Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε ότι την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος». Προς την πλευρά του «Ισλαμικού Κράτους» έδειξε και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του τις πρώτες πρωινές ώρες. Νωρίτερα, χωρίς να παρουσιάζουν αποδεικτικά στοιχεία, ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι πίσω από τις επιθέσεις αυτοκτονίας το «Ισλαμικό Κράτος». Πάντως, Τούρκος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Dogan ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Για το ενδεχόμενο ενέργειας της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κάνει λόγο και η εφημερίδα Χουριέτ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε, σύμφωνα με το δίκτυο NTV, ότι οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι επρόκειτο για τρεις βομβιστές αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες, οι βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους πριν περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας στον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού. Οι δράστες φέρνται να προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο και στην εξωτερική πύλη όπου γίνεται ο έλεγχος ασφαλείας για την είσοδο έγιναν αντιληπτοί και άνοιξαν πυρ με όπλα καλάσνικοφ πριν ανατιναχθούν. Αστυνομικοί τους πυροβόλησαν προκειμένου να τους εξουδετερώσουν.

Το δίκτυο NBC μετέδωσε μαρτυρία ότι ένας αστυνομικός πάλεψε με έναν από τους δράστες στο έδαφος πριν ο τελευταίος πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Αλαλούμ με τις πτήσεις

Μετά την επίθεση αυτοκτονίας ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις όλων των εταιρειών στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Τα αεροσκάφη μπορούσαν να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο μέχρι τις 00.10 ώρα Ελλάδος, ενώ όλες οι απογειώσεις έχουν ήδη ματαιωθεί. Ορισμένες πτήσεις που κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» άλλαξαν πορεία προς άλλα αεροδρόμια, γνωστοποίησε αξιωματούχος του αεροδρομίου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός οποίος ανακοίνωσε ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο “Ατατούρκ”».

Για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ενημερώθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από τη σύμβουλό του για θέματα εσωτερικής ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Λίζα Μόνα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet