Μακρόν: Ποιος είναι ο 28χρονος πολίτης που τον χαστούκισε
Κόσμος

Μακρόν: Ποιος είναι ο 28χρονος πολίτης που τον χαστούκισε

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν περίμενε ότι ένας θεατής του Tour de France θα του έριχνε χαστούκι όταν πήγε να τον χαιρετίσει. Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που κυκλοφορεί ήδη στα social media, ο Εμανουέλ Μακρόν δέχεται μία σφαλιάρα από έναν πολίτη.

Στο βίντεο διακρίνεται ένας άνδρας με πράσινο μπλουζάκι, γυαλιά και μάσκα προσώπου να φωνάζει «Κάτω η Μακρονία» («A Bas La Macronie») και στη συνέχεια να χτυπά στο πρόσωπο τον Γάλλο πρόεδρο. Άνδρες της ασφάλειας έπεσαν αμέσως πάνω στον νεαρό που επιτέθηκε στον Μακρόν, ενώ άλλοι απομάκρυναν τον Γάλλο πρόεδρο. Ποιος είναι, όμως, ο νεαρός άνδρας; 

Αστυνομική πηγή δήλωσε πως ο ύποπτος είναι ο 28χρονος Νταμιέν Ταρέλ. Σε βάρος του διεξάγεται έρευνα για βιαιοπραγία εναντίον δημόσιου αξιωματούχου, ανέφερε η τοπική εισαγγελία.

Ο Ταρέλ και ένας ακόμη άνδρας εξακολουθούν σήμερα να κρατούνται, ανέφερε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα. Η κατηγορία για επίθεση επισύρει ανώτατη ποινή φυλάκισης τριών ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Ο Ταρέλ διαχειριζόταν μια τοπική λέσχη οπαδών των πολεμικών τεχνών που επικεντρώνονταν στην πρακτική των ευρωπαϊκών πολεμικών τεχνών στη διάρκεια της ιστορίας.

Στο YouTube o Ταρέλ ήταν συνδρομητής σε κανάλια της άκρας δεξιάς, όπως εκείνο του Ανρί ντε Λεσκέν, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2018 για υποκίνηση μίσους και αμφισβήτηση εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, ή φιλοβασιλικών όπως εκείνο του Cercle Richelieu.

Στη σελίδα του στο Facebook γράφει ότι «λατρεύει» το κανάλι της οργάνωσης Action Francaise Lyon, μεταξύ άλλων που πρεσβεύουν τις ίδιες απόψεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μακρόν αποτελεί στόχο δυσαρεστημένων πολιτών. Το 2016, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών δέχθηκε επίθεση με αβγά από σκληροπυρηνικούς αριστερούς συνδικαλιστές για τις εργατικές μεταρρυθμίσεις και δύο χρόνια αργότερα προπηλακίστηκε από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Οι αντιδράσεις μετά τα επεισόδια

Άμεση ήταν η αντίδραση από τους περισσότερους πολιτικούς της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είπε στην Εθνοσυνέλευση λίγο αργότερα ότι αν και η δημοκρατία απαιτεί συζήτηση και διαφωνία «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε βία, είτε λεκτική, είτε φυσικά σωματική»

Ο αριστερός ηγέτης Ζαν-Λυκ Μελανσόν έγραψε στο Twitter «αλληλεγγύη για τον πρόεδρο» αμέσως μετά το χαστούκι. 

Ακόμα και η ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν καταδίκασε το περιστατικό βίας αναφέροντας ότι πολλές φορές οι πολιτικές συζητήσεις μπορεί να μη μας ευχαριστούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεκτή η σωματική βία. 

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου έρχεται μια μέρα πριν το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων για μπαρ και εστιαρόρια, γεγονός που είχε να συμβεί εδώ και οκτώ μήνες. Επίσης, η απαγόρευση της κυκλοφορίας επεκτείνεται στις 23:30, από τις 21:00 που ήταν μέχρι και σήμερα. 

Τι δήλωσε για το χαστούκι ο Μακρόν 

«Μεμονωμένο γεγονός» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, το περιστατικό με το χαστούκι που δέχθηκε από πολίτη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ντομ. Οπως ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν στην εφημερίδα «Le Dauphine Libre» «πρέπει να μην αφήσουμε τα πολύ βίαια άτομα να κυριεύσουν στη δημόσια αντιπαράθεση. Δεν το αξίζουν».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet