“Μαύρη” επέτειος με βία και τραυματισμούς στο Φέργκιουσον
Κόσμος

“Μαύρη” επέτειος με βία και τραυματισμούς στο Φέργκιουσον

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένα άτομο στο Φέργκιουσον που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια πυροβολισμών μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων την νύχτα της πρώτης επετείου του θανάτου του Μάικλ Μπράουν από αστυνομικά πυρά. Η αστυνομία αναφέρει ότι  ο τραυματίας είχε πυροβολήσει εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι και απάντησαν στα πυρά.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως οι σφαίρες μετά τις εκδηλώσεις μνήμης έπεσαν μεταξύ της και κατοίκων, λέγοντας πως ένστολοι απάντησαν σε «βαριά πυρά» που δέχθηκαν. Τραυματίστηκε ελαφρά επίσης, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, ένας αστυνομικός.

Οι πυροβολισμοί αργά τη νύχτα της Κυριακής (τοπική ώρα, ξημερώματα ώρα Ελλάδας) είχαν διακόψει τις τελευταίες εκδηλώσεις στην πόλη στη μνήμη του Μπράουν, με αποκορύφωμα την πολυπληθή ειρηνική συγκέντρωση με συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας.

Την ώρα του θανάτου του 18χρονου, στις 23:15, το πλήθος που βρισκόταν στο σημείο του θανάτου του Μπράουν τήρησε σιγή 4,5 λεπτών, για τις 4,5 ώρες που η σορός του βρισκόταν στον δρόμο.

Ο θάνατος του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, στις 9 Αυγούστου, είχε πυροδοτήσει ταραχές στο μικρό προάστιο του Φέργκιουσον, όπου ζει κατά πλειοψηφία πληθυσμός Αφροαμερικανών, αλλά όπου σχεδόν όλοι οι αστυνομικοί είναι λευκοί.

To τραγικό τέλος του Μπράουν και οι δολοφονίες και άλλων Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ οδήγησαν σε ένα εθνικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά της ρατσιστικής βίας από αστυνομικούς.

Μάλιστα, οι αντιδράσεις εντάθηκαν τον Νοέμβριο, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού.

Τον Μάρτιο, έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης βρήκε στοιχεία για εκτεταμένη ρατσιστική συμπεριφορά στο αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον.

Η έκθεση οδήγησε σε παραιτήσεις αρκετών αξιωματικών, ανάμεσά τους και του αρχηγού της αστυνομίας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet