Με πλήγματα απειλεί η Τουρκία τους Κούρδους της Συρίας
Κόσμος

Με πλήγματα απειλεί η Τουρκία τους Κούρδους της Συρίας

Τους Κούρδους αντάρτες στη βόρεια Συρία, συμμάχους των αμερικανικών δυνάμεων, απειλεί να πλήξει η Άγκυρα για να αποτρέψει κήρυξη αυτονομίας σε κωμόπολη κοντά στη μεθόριο. Η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο», λέει ο Ερντογάν -λίγες ημέρες πριν τις εκλογές- επισημαίνοντας επίσης ότι η Τουρκία «δεν χρειάζεται την άδεια κανενός».

Η Τουρκία αποτελεί μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, αλλά βλέπει τη πρόοδο των αυτονομιστών Κούρδων, υπό το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ως απειλή στην εθνική της ασφάλεια, φοβούμενη ότι θα μπορέσουν να υποθάλψουν τον αυτονομισμό των Κούρδων μέσα στο δικό της έδαφος.

Πρόσφατα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν δύο φορές στόχους των Σύρων Κούρδων αφότου αψήφησαν την Άγκυρα και πέρασαν δυτικά του Ευφράτη ποταμού.

«Αυτό ήταν προειδοποίηση. ΄Συνετιστείτε. Αν προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό αλλού -η Τουρκία δεν χρειάζεται κανενός την άδεια- θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο΄» είπε ο Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αψηφίσει την απαίτηση της Ουάσινγκτον να σταματήσει η Άγκυρα να αποφύγει να επιτίθεται σε Κούρδους της Συρίας και να εστιάσει τις στρατιωτική της δύναμη σε στόχους του Ι.Κ.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμο Kanal 24, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε επίσης το PYD ότι διαπράττει «εθνικές εκκαθαρίσεις» στην περιοχή και είπε ότι η υποστήριξη της Δύσης στους Κούρδους μαχητές της Συρίας ισούται με υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Τον Ιούνιο, οι Σύροι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν την Τελ Αμπιάντ από το Ι.Κ. με την υποστήριξη αεροπορικών επιθέσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτόν τον μήνα, ένα τοπικό συμβούλιο ηγετών ανακήρυξε την κωμόπολη τμήμα του συστήματος των αυτόνομων αυτοδιοικούμενων “καντονίων” των Κούρδων.

«Το PYD διαπράττει εθνικές εκκαθαρίσεις εδώ των Αράβων και Τουρκμένων» είπε ο Ερντογάν. «Αν αποχωρήσουν οι Κούρδοι και δεν σχηματίσουν καντόνι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία, τότε θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο [να γίνει] ή θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να [πολεμήσουμε] οτιδήποτε μας απειλεί κατά μήκος των συριακών συνόρων, μέσα ή έξω» προειδοποίησε.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet