Με 40.000 μέλη ενισχύονται οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ
Κόσμος

Με 40.000 μέλη ενισχύονται οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ

Περισσότερες από 50 χώρες έχουν δεσμευθεί να ενισχύσουν με συνολικά 40.000 μέλη τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ ανά την υφήλιο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή τη στιγμή, δυνάμεις κυανόκρανων δραστηριοποιούνται σε 16 χώρες και έχουν συνολική δύναμη που αγγίζει τις 125.000.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προήδρευσε συνάντησης αρχηγών κρατών στα Ηνωμένα ‘Εθνη για να συγκεντρώσει δεσμεύσεις που θα συνδράμουν στον αριθμό και τις ικανότητες των ειρηνευτών του ΟΗΕ και θα επιτρέψουν στον παγκόσμιο οργανισμό να στείλει δυνάμεις πιό γρήγορα όταν δημιουργηθεί μια νέα επιχείρηση. «Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να κάνουμε κάθε νέα ειρηνευτική επιχείρηση πιο αποτελεσματική από την προηγούμενη» είπε.

Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερς, είπε ότι εκτός από τις 40.000 νέων στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, πάνω από 50 χώρες δεσμεύτηκαν να διαθέσουν πάνω από 40 ελικόπτερα, 15 εταιρείες μηχανικών στρατού, και 10 νοσοκομεία σε πεδία μάχης. Η δέσμευση της Κίνας ήταν από τις μεγαλύτερες, με 8.000 στρατιώτες που προσφέρθηκε να διαθέσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινγκπίνγκ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν 82 από τα πάνω από 106.500 άτομα που έχουν σταλεί σε ειρηνευτικές αποστολές, αλλά πληρώνουν πάνω από 28% του προϋπολογισμού του οργανισμού, που ξεπερνά τα 8,2 εκατομμύρια δολάρια.

Σε ομιλία της στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, η Πάουερς είχε παροτρύνει τις ευρωπαϊκές χώρες να διαθέσουν περισσότερο προσωπικό για τον ΟΗΕ, λέγοντας ότι πριν από είκοσι χρόνια οι Ευρωπαίοι αποτελούσαν το 40% των ειρηνευτών, ενώ τώρα είχαν φτάσει μόλις το 7%. Χθες ανταποκρίθηκαν αρκετές χώρες, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να λέει μεταξύ άλλων ότι θα στείλει 70 στρατιώτες στην ειρηνευτική δύναμη της Σομαλίας και μέχρι και 300 σε εκείνη του Νοτίου Σουδάν.

Οι πέντε πρώτες χώρες σε διάθεση στρατιωτών και αστυνομικών στον ΟΗΕ είναι η Αιθιοπία, η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Ρουάντα, οι οποίες δεσμεύτηκαν να στείλουν παραπάνω προσωπικό τη Δευτέρα.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet