Μνήμες ρατσισμού ξυπνούν στο Μιζούρι
Κόσμος

Μνήμες ρατσισμού ξυπνούν στο Μιζούρι

Την πέμπτη κατά σειρά νύχτα συγκρούσεων έζησε η μικρή πόλη του Φέργκιουσον στο Μιζούρι (κεντρικές ΗΠΑ) αφότου ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο νεαρό μαύρο το περασμένο Σάββατο, αναζωπυρώνοντας τη διαμάχη για το ευαίσθητο θέμα του ρατσισμού στις ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας επενέβησαν σε ένα πρατήριο βενζίνης που είχε πιάσει φωτιά και όπου ήταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές σε αυτήν την πόλη, προάστιο του Σεντ-Λούις.

Οι εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση δείχνουν ρίψεις δακρυγόνων και πυκνά σύννεφα καπνού μέσα από τα οποία τρέχουν οι διαδηλωτές. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν επίσης χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, σύμφωνα με την εφημερίδα “St. Louis Post-Dispatch”.

Μεγάλος αριθμός ανδρών των δυνάμεων επιβολής της τάξης έχει αναπτυχθεί στην περιοχή και οι αστυνομικοί, που είναι εμφανώς σε ένταση, είναι βαριά οπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαδηλώσεις.

Η εικόνα ενός σκοπευτή των ειδικών δυνάμεων με στρατιωτική στολή που στοχεύει το πλήθος με τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή, ενώ βρίσκεται σκαρφαλωμένος σε ένα τεθωρακισμένο όχημα, έχει κάνει το γύρο των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν ευρέως ταχθεί με το μέρος των διαδηλωτών, καταγγέλλοντας αυτήν την επίδειξη ισχύος.

Πολλοί βετεράνοι των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν δήλωσαν επίσης σοκαρισμένοι που βλέπουν αστυνομικούς να είναι πιο βαριά οπλισμένοι ακόμα και από τους ίδιους όταν βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες.

Προκαλώντας μάλιστα την οργή των μέσων ενημέρωσης η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση για λίγο δύο δημοσιογράφους, περιλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου της εφημερίδας “Ουάσιγκτον Ποστ”, που αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Συνελήφθησαν προφανώς επειδή δεν απομακρύνθηκαν αρκετά σύντομα από το εστιατόριο “Μακντόναλντς” όπου βρίσκονταν έπειτα από μια διαταγή της αστυνομίας στο περιθώριο μιας διαδήλωσης.

Όλες αυτές οι εντάσεις και τα επεισόδια ξέσπασαν μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, ενός νεαρού μαύρου που πυροβόλησε και σκότωσε ένας αστυνομικός υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία ενώ, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μέσω του Twitter, παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο θάνατος του Μάικλ Μπράουν είναι «άλλος ένας παράλογος θάνατος ενός έγχρωμου» είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ο δικηγόρος της οικογένειας Μπέντζαμιν Κραμπ.

Η οικογένειά του «στέλνει το μήνυμα σε όλους εκείνους που συμπαραστέκονται πραγματικά στο Μάικλ Μπράουν: προσπαθήστε να είστε ειρηνικοί και υπεύθυνοι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεών σας» προσέθεσε σήμερα ο δικηγόρος.

«Ο Μάικλ Μπράουν δεν έκανε τίποτα που να δικαιολογεί το γεγονός ότι εκτελέστηκε μέρα μεσημέρι, πρόκειται για το χειρότερο περιστατικό με πυροβολισμούς που έχω ποτέ δει. Χρειαζόμαστε απαντήσεις, πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και για αυτό τον λόγο καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον γενικό εισαγγελέα να πραγματοποιήσει μια ανεξάρτητη αυτοψία» ζήτησε επίσης ο Κραμπ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet