«Μυρίζει μπαρούτι» στην Ανατ. Ουκρανία
Κόσμος

«Μυρίζει μπαρούτι» στην Ανατ. Ουκρανία

Όσο πλησιάζει η Κυριακή του δημοψηφίσματος (16 Μαρτίου) στην Κριμαία , οξύνεται η κατάσταση, απειλώντας να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων και κυβερνητικών διαδηλωτών στο Ντόνετσκ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters. Εκατοντάδες διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν συγκρούστηκαν με ισάριθμους διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης του Κιέβου. Στο Ντόνετσκ βρίσκονται ορυχεία, μεταλλεία και σημαντικές βιομηχανίες.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να εισβάλλει στη χώρα μου», δήλωσε ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ενώ η Άγκελα Μερκελ μίλησε για «τεράστια πολιτική και οικονομική ζημιά» της ίδιας της Ρωσίας και αλλαγή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η Μόσχα συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν – Μεγάλη άσκηση στα σύνορα με την Ουκρανία

Την έναρξη μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής άσκησης κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ενώ το ουκρανικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία εθνοφρουράς 60.000 ανδρών, την ώρα που μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία την Κυριακή 16 Μαρτίου, το οποίο θα κρίνει την απόσχισή της από την Κριμαία.

Παράλληλα, η Μόσχα επιβεβαίωσε την Πέμπτη 13 Μαρτίου ότι έχει αναπτύξει έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία, σε απάντηση για την εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

«Τα πληρώματα των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών θα ξεκινήσουν κοινές αναγνωριστικές αποστολές με τους Λευκορώσους συναδέλφους τους για την προστασία και την άμυνα του εναέριου χώρου» της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας επικαλούμενο μια ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας είχε ανακοινώσει ότι έξι ρωσικά μαχητικά SU-27 και τρία αεροπλάνα μεταφοράς προσωπικού προσγειώθηκαν στη βάση Μπομπρούισκ, στα κεντρικά της χώρας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σκληρή γραμμή από την Μέρκελ

Για «τεράστια πολιτική και οικονομική ζημιά» της ίδιας της Ρωσίας και αλλαγή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η Μόσχα συνεχίσει την ίδια πολιτική, προειδοποίησε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης και έκανε λόγο για κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει στο δρόμο των τελευταίων εβδομάδων, αυτό δεν θα συνεπάγεται καταστροφή μόνο για την Ουκρανία. Εμείς, ως γείτονες της Ρωσίας, δεν θα το δούμε μόνο ως απειλή και δεν θα αλλάξει απλώς η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Ρωσία. Όχι, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ίδια την Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά», τόνισε η κ. Α. Μέρκελ, μιλώντας την Πέμπτη 13 Μαρτίου στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας επανέλαβε ακόμη ότι οι ενέργειες της Μόσχας αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ρωσία, αντί να ενεργήσει ως παράγων σταθερότητας, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του γείτονά της. Εάν εξακολουθήσει να αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία, η ηγεσία της Ε.Ε. είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κυρώσεων στο «στάδιο 3». Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης, υπογραμμίζοντας ότι Ε.Ε. και ΗΠΑ εργάζονται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, καθώς «αυτό το θέμα δεν μπορεί να λυθεί στρατιωτικά».

Ταυτόχρονα η κ. Α. Μέρκελ επιχείρησε να καθησυχάσει τη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρική συμφωνία της Ε.Ε. με την Ουκρανία δεν στρέφεται εναντίον της και τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της δημιουργίας διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μέσω της Ομάδας Επαφής, προκειμένου «να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα θέματα που οδήγησαν στην κρίση».

Η καγκελάριος υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση στην Κριμαία δεν έχει ομοιότητες με την περίπτωση της Σερβίας και του Κοσόβου και χαρακτήρισε «παράνομο» το επικείμενο δημοψήφισμα, ενώ υποσχέθηκε στο Κίεβο, εκτός από συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και στήριξη στα θέματα προμήθειας ενέργειας.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet