Μόσχα: Δεν προκαλέσαμε εμείς την επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την Αθήνα
Κόσμος

Μόσχα: Δεν προκαλέσαμε εμείς την επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την Αθήνα

Την Αθήνα δείχνει ως υπεύθυνη για την αιφνίδια κρίση στις διμερείς σχέσεις η Μόσχα σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα.

«Δεν είναι η Ρωσία αυτή που έκανε τα πρώτα βήματα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων. Εμείς παραμένουμε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Ελπίζουμε ότι η επικρατούσα μη φυσιολογική κατάσταση θα αποδειχθεί προσωρινή και θα λυθεί σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος.

Η δήλωση Ζαχάροβα ήλθε στον απόηχο τηλεγραφήματος του ρωσικού πρακτορείου Itar-Tass που θέλει τον Έλληνα πρεσβευτή Ανδρέα Φρυγανά να αποχωρεί από τη Μόσχα τον Σεπτέμβριο. «Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή του πρέσβη στην Ελλάδα» ανέφερε η πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «είναι πιθανό να εγκαταλείψει τη Ρωσία το φθινόπωρο, στα τέλη Σεπτεμβρίου» πρόσθεσε. Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο TASS «την περασμένη εβδομάδα, μια ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ότι ο Φρυγάνας ανακλήθηκε στην Αθήνα, και ότι θα αντικατασταθεί από νέο πρέσβη».

Η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις βγήκε στην επιφάνεια στις αρχές Ιουλίου, όταν η Αθήνα διέταξε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο Ρώσους πολίτες, κατηγορώντας τους για απόπειρα χρηματισμού αξιωματούχων με στόχο την υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την πΓΔΜ.

Σε αντίποινα η Μόσχα διέταξε την απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Αθήνας η οποία κατήγγειλε τα ρωσικά αντίποινα ως «αυθαίρετα» καθώς οι έλληνες διπλωμάτες δεν είχαν κάνει κάτι επιλήψιμο.

«Η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο», τόνισε το ΥΠ.ΕΞ., προσθέτοντας πως η χώρα μας «ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet