Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα, «ίσως κατέληξε στην ιαπωνική ΑΟΖ»
Κόσμος

Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα, «ίσως κατέληξε στην ιαπωνική ΑΟΖ»

Η Βόρειος Κορέα φαίνεται πως προχώρησε σε νέα πυραυλική δοκιμή, σύμφωνα με πληροφορίες από ιαπωνικά και νοτιοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Γοσιχίντε Σούγκα, φαίνεται ότι ο πύραυλος κατέπεσε στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας.

Ο Σούγκα είπε ότι η διάρκεια πτήσης του πυραύλου ήταν 45 λεπτά και ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ιαπωνίας, η ακτοφυλακή έχει εκδόσει προειδοποιήσεις προς αεροπλάνα και πλοία.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου είπε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί να ανεχτεί τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Βορείου Κορέας και έκανε λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Ο Σίνζο Άμπε συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Ο Άμπε δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η αύξηση των πιέσεων προς την Πιονγιάνγκ. Η ρίψη του πυραύλου ήρθε μετά την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι αυξάνει τις κυρώσεις προς τη Βόρειο Κορέα.

Ο Άμπε είπε ότι η ρίψη του πυραύλου -λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ιαπωνίας- δείχνει ότι η Βόρειος Κορέα αποτελεί απειλή για την Ιαπωνία.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επιβεβαίωσε την εκτόξευση πυραύλου, εκτιμώντας ότι ήταν βαλλιστικός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη νέα εκτόξευση πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, κρίνοντας ότι «απειλεί σοβαρά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα συζητήσει το πρόβλημα κατά τις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κορέας και άλλων διεθνών εταίρων (της Ε.Ε.), κυρίως στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Asean την 6η και 7η Αυγούστου.

Στις αρχές του Ιουλίου η Πιονγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι προχώρησε σε επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού βαλιστικού πυραύλου για πρώτη φορά.

Δεν είναι γνωστό το βεληνεκές του πυραύλου που εκτοξεύτηκε. Ορισμένοι εκτιμούν ότι το βεληνεκές των πυραύλων της Βορείου Κορέας θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την Αλάσκα.

Εάν η πυραυλική δοκιμή επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη που θα πραγματοποιεί η Βόρειος Κορέα μέσα στο 2017.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet