Νέες κυρώσεις για τη Ρωσία αποφασίζει η Ε.Ε.
Κόσμος

Νέες κυρώσεις για τη Ρωσία αποφασίζει η Ε.Ε.

Οι «28» της Ε.Ε. συνέρχονται προκειμένου να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους σε βάρος της Ρωσίας ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ξεκαθαρίσουν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στο τρίτο στάδιο των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών μέτρων.

Η κ. Α. Μέρκελ δήλωσε ακόμη ότι η G8 «έχει πεθάνει» δεδομένης της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία και σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Ρωσία ότι οι άλλες επτά βιομηχανοποιημένες χώρες θεωρούν τις ενέργειές της στην Ουκρανία απαράδεκτες.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. οι «28» θα υπογράψουν με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ την πολιτική συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο ωστόσο συνεχίζει απτόητο τις διαδικασίες για την προσάρτηση της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ να ανακοινώνει πως η Κριμαία θα γίνει μέρος της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα.

Η Ρωσία επίσης προειδοποιεί ότι στις κυρώσεις που τυχόν της επιβληθούν θα απαντήσει με συμμετρικές κυρώσεις.

Κριμαία: Ελεύθερος ο διοικητής του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού

Εν τω μεταξύ, ελεύθερος αφέθηκε στη διάρκεια της νύχτας ο διοικητής του ουκρανικού στόλου Σεργκέι Γκαϊντούκ, ο οποίος κρατείτο από χθες από τις φιλορωσικές δυνάμεις στην Κριμαία όπως ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Απευλευθερώθηκαν επίσης «όλοι οι άλλοι όμηροι, πολίτες που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις και οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων νέων αρχών» της Κριμαίας.

Ισορροπία του τρόμου: Ρωσικά αντίποινα φοβούνται οι γερμανικές εταιρείες

Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε περίπτωση που η Ε.Ε. αποφασίσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων; Γερμανικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, φοβούνται το ενδεχόμενο απαλλοτριώσεων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Καταγράφεται ως παράδειγμα μία ιστορία που εκτυλίχθηκε πριν λίγες μέρες σε μικρή πόλη της Ουκρανίας η οποία ήρθε να εντείνει τους φόβους των ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σε εργοστάσιο γερμανικών συμφερόντων με έδρα την Κολωνία έκανε την εμφάνισή της μια ομάδα ανδρών ζητώντας να τοποθετήσουν έναν «κυβερνήτη» στο Δ.Σ. της εταιρείας.

Αυτός θα αναλάμβανε τον έλεγχο της εταιρείας ενώ θα είχε και την εποπτεία των πληρωμών. Μπορεί η ιστορία να είχε αίσιο τέλος και οι Ουκρανοί εργάτες να κατέφεραν να εκδιώξουν την ομάδα που αυτοαποκαλέστηκε «εθνική επιτροπή αυτοάμυνας», ωστόσο αυτή και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις εντείνουν την αγωνία και τους φόβους των ξένων επιχειρήσεων στην Ουκρανία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί όχι τόσο η δράση των εγκληματικών αυτών συμμοριών που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, όσο οι κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία, τονίζει ο Πέτερ Ντρίσεν, διευθύνων σύμβουλος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Μόναχο. Όπως υποστηρίζει «ως απάντηση στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, και η Ρωσία θα μπορούσε να παγώσει τραπεζικούς λογαριασμούς ή και να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις σε περιπτώσεις πολυεθνικών».

Στα 20 δισ. ευρώ οι γερμανικές επενδύσεις στη Ρωσία

κατάλογοςΠερίπου 6.200 γερμανικές επιχειρήσεις προχώρησαν τα τελευταία χρόνια στο άνοιγμα αντιπροσωπειών ή στη δημιουργία θυγατρικών στη Ρωσία. Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας, οι επενδύσεις τους ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ. Το ενδεχόμενο εκατέρωθεν κυρώσεων θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο αυτές τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ακούστηκε για πρώτη φορά στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας η λέξη «απαλλοτρίωση» για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μπορεί να ήταν η πρόταση ενός μεμονωμένου μέλους του συμβουλίου, ωστόσο ήταν αρκετή για να προκαλέσει αναστάτωση.

Μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως η Siemens ή η Bayer εμφανίζονται δημοσίως αρκετά καθησυχαστικές. Μιλώντας «off the record» όμως, στελέχη μεγάλων πολυεθνικών παραδέχονται ότι γίνονται προετοιμασίες για παν ενδεχόμενο. «Και μόνον το γεγονός ότι συζητείται το θέμα απαλλοτριώσεων», λέει ο Πέτερ Ντρίσεν, «οδηγεί στις αναγκαίες προετοιμασίες. Τι θα κάνω για παράδειγμα, εάν σταματήσει ξαφνικά η συνεργασία με συγκεκριμένους προμηθευτές από τη χώρα αυτή;»,

Υπερβολικούς χαρακτηρίζει τους φόβους αυτούς ο Μίχαελ Χαρμς, επικεφαλής του γερμανορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Τα τελευταία 15 χρόνια, όπως επισημαίνει, η ρωσική κυβέρνηση πάλεψε σκληρά για να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να προσελκύσει ξένους επενδυτές και αυτό δεν θα το έθετε τώρα σε κίνδυνο.

Και ο ίδιος όμως δηλώνει τώρα ότι η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία κλόνισε την εμπιστοσύνη του στη Μόσχα και στο κατά πόσον η ρωσική ηγεσία είναι πλέον προβλέψιμη στις κινήσεις της. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ρωσία θα απαντήσει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, χωρίς όμως να ζημιώσει την οικονομία της.

Ερωτηματικά για τη ρωσική «απάντηση»

Ερωτηματικά για τη ρωσική απάντηση«Η Ρωσία δεν θέλει την κλιμάκωση», υποστηρίζει ο κ. Μ. Χαρμς, «το πολύ να απαντήσει με παρόμοιο τρόπο, αλλά τίποτε παραπάνω». Με άλλα λόγια, απαγόρευση εισόδου έναντι απαγόρευσης εισόδου, πάγωμα λογαριασμών έναντι παγώματος λογαριασμών κ.ο.κ. Όσο λοιπόν δεν προχωρήσει η Ε.Ε. σε απαλλοτριώσεις, δεν πρόκειται να προβεί σε ένα τέτοιο βήμα ούτε η Ρωσία.

Εντούτοις πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρούν απειλητικό και μόνον το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης. Ο Άντονι φαν ντερ Λέι από την εταιρία Lemken, που ασχολείται με την κατασκευή αγροτικών μηχανημάτων, τονίζει ότι η κρίση έχει οδηγήσει ήδη σε κατακόρυφη πτώση του ρωσικού νομίσματος με άμεσες επιπτώσεις στο εμπόριο. «Αυτό σημαίνει ότι ο Ρώσος αγρότης καλείται να πληρώσει τώρα έως και 20% παραπάνω για το ίδιο μηχάνημα, οι παραγγελίες μειώνονται και οι ρώσοι πελάτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί».

Η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων μπορεί να δηλητηριάσει ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικό κλίμα, όπως εκτιμά. Ο ίδιος υπογραμμίζει πάντως ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η εταιρεία του να εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά καθώς σύντομα η Ρωσία θα έχει τη μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή στον κόσμο. «Πάντα υπήρχαν καλές και κακές στιγμές, αλλά πάντα βρίσκαμε και λύσεις, καθώς οι ρώσοι αγρότες εκτιμούν ιδιαίτερα τα γερμανικά μηχανήματα».

Πούτιν: Καλεί τους Ρώσους επιχειρηματίες στη «μαμά» πατρίδα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη 20 Μαρτίου ότι οι ρωσικές εταιρείες πρέπει να έχουν την έδρα τους εντός της χώρας και ότι το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς πρέπει να είναι διαφανές, επανερχόμενος με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε μια θέση που προβάλλει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ότι οι Ρώσοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο εξωτερικό οφείλουν να επαναπατριστούν.

«Οι ρωσικές επιχειρήσεις πρέπει να καταχωρούνται στην επικράτεια του έθνους μας, στη χώρα μας, να έχουν μια διαφανή ιδιοκτησιακή δομή», είπε ο κ. Β. Πούτιν μιλώντας σε ένα ακροατήριο στελεχών των μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

«Είμαι πεπεισμένος ότι κι εσείς επίσης ενδιαφέρεστε γι΄ αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να θέσουμε ως στόχο την επάνοδο εταιρειών που έχουν καταχωρίσει την έδρα τους εκτός της χώρας στη δική μας οικονομία», είπε ο κ. Β. Πούτιν — αναφερόμενος σε μια διαδικασία την οποία περιγράφει με τον νεολογισμό deoffshorization.

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν στρατιωτικά στην Ουκρανία

Ομπάμα για ΟυκρανίαΔεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο Ομπάμα, σύμφωνα με το Reuters.

Μάλιστα αναφέρθηκε στις κυρώσεις που η χώρα του επέβαλλε σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους τη Δευτέρα 17 Μαρτίου και τόνισε ότι μέσω διπλωματικών προσπαθειών θα επιδιωχθεί να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα αναφορικά με την περιοχή της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία.

«Υπάρχει ένα καλύτερο μονοπάτι, αλλά πιστεύω ότι και οι Ουκρανοί θα αναγνωρίσουν ότι για εμάς να εμπλακούμε στρατιωτικά με τη Ρωσία δεν είναι ο κατάλληλος χειρισμός και δεν θα είναι καλό για την Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet