Νέο θερμό πεδίο αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας στην ΠΓΔΜ
Κόσμος

Νέο θερμό πεδίο αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας στην ΠΓΔΜ

Ένα νέο πεδίο ιδεολογικής διαμάχης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε. από τη μία πλευρά και τη Ρωσία από την άλλη άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ αρχίζουν να παίρνουν τη μορφή του νέου «μετώπου» σύγκρουσης Μόσχας – Δύσης, με τον ρώσο ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι η κρίση στη χώρα έχει σχέση με τη στάση της σκοπιανής κυβέρνησης απέναντι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις και τον Turkish Stream.

Συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ «τυγχάνει να εκτυλίσσονται» στο πλαίσιο της άρνησης της ΠΓΔΜ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και «στην ενεργή στήριξη των Σκοπίων στα σχέδια της κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, στον οποίο πολλοί στις Βρυξέλλες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αντιτίθενται».

«Δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε αυτή την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιου είδους σύνδεση (ανάμεσα σε αυτά τα γεγονότα)» είπε ο Λαβρόφ.

Το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του -επικαλούμενο σερβικά μέσα ενημέρωσης- στη σύλληψη ενός πολίτη του Μαυροβουνίου, ύποπτου ότι «βοήθησε εξτρεμιστές Αλβανούς του Κοσόβου» στην ΠΓΔΜ.

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι η σύλληψη «αποτελεί πειστική απόδειξη σχεδίων από το εξωτερικό να αποσταθεροποιηθεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα, μία προσπάθεια να τη φέρει κανείς στην άβυσσο μιας έγχρωμης επανάστασης». Ο όρος “έγχρωμες επαναστάσεις” αναφέρεται στην πυροδότηση εσωτερικών εξεγέρσεων, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε retweet από αρκετούς Ρώσους διπλωμάτες τη Δευτέρα.

Μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου για την κατασκευή του Southstream, που θα περνούσε από τη Βουλγαρία, ο Πούτιν ξεκίνησε επαφές με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατασκευή του Turkish Stream, ελπίζοντας αυτός να επεκταθεί στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα να επιλέξει τον αγωγό  ΤΑΡ (Ελλάδα – Αλβανία – Ιταλία), ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και τρίτες πηγές προς την Ευρώπη.

Δυτικοί διπλωμάτες και δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ δηλώνουν ότι η Μόσχα έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διπλωματών της που βρίσκονται στην πρεσβεία της στα Σκόπια.

Οι αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι ηχογραφούσε μυστικά συνομιλίες Σκοπιανών αξιωματούχων προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη χώρα και κύμα διαδηλώσεων, που οδήγησε και στην κατάληψη του κέντρου της πόλης από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Ο Γκρούεφσκι πέρασε στην αντεπίθεση. Τη Δευτέρα είπε ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αποτελούν «σπουδαίο μάθημα» και δήλωσε για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ ότι εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα, λέγοντας: «Φανταστείτε ένα πρωθυπουργό που θα έχει ανέλθει στην εξουσία από ξένες υπηρεσίες».

Οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ ακολουθούν μία πορεία που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν (με την Ουκρανία για παράδειγμα): η Ρωσία αφήνει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ υποκινούν τα επεισόδια στην ΠΓΔΜ, ενώ από την πλευρά τους Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν θέλουν να αφήσουν τη Μόσχα να αυξήσει τη σφαίρα της επιρροής της.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, το Sputnik, ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ «αναγκάζεται να επιλέξει ανάμεσα στην εθνική της ταυτότητα και την ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ». Άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι η Δύση χρηματοδοτεί φιλοκυβερνητικές δραστηριότητες, όπως ένα πρότζεκτ που εκπαιδεύει 1.000 νέους στη χρήση των social media.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Άιβαν Κράστεν, πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών, μιας δεξαμενής σκέψης στη Βουλγαρία, δηλώνει ότι η Μόσχα δεν πιστεύει στην ιδέα της αυθόρμητης πολιτικής κινητοποίησης και ότι πιστεύουν «ότι όλα όσα συμβαίνουν με τέτοιο τρόπο στην Ευρώπη αφορούν στη Ρωσία, το βλέπουν ως δράση που στοχεύει τα ρωσικά συμφέροντα».

Πηγή: in.gr/Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet