Να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων καλεί την Τουρκία το Ε.Κ.
Κόσμος

Να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων καλεί την Τουρκία το Ε.Κ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα που υιοθέτησε, κάλεσε την Αρμενία και την Τουρκία να χρησιμοποιήσουν την 100ή επέτειο από τη γενοκτονία των Αρμενίων ως βάση για να προχωρήσουν σε εξομάλυνση των σχέσεών τους, με το άνοιγμα των συνόρων και την οικονομική ολοκλήρωση.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη να αναγνωρίσει η Τουρκία τη γενοκτονία των Αρμενίων, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία «ειλικρινή συμφιλίωση».

Οι ευρωβουλευτές αποτίνουν φόρο τιμής στη μνήμη των 1,5 εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων που εξοντώθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 100 χρόνια.

Καλούν την Αρμενία και την Τουρκία «να ακολουθήσουν τα επιτυχημένα παραδείγματα συμφιλίωσης μεταξύ ευρωπαϊκών εθνών», προχωρώντας σε εξομάλυνση των σχέσεών τους με την κύρωση και την εφαρμογή, χωρίς προϋποθέσεις, των πρωτοκόλλων για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, με το άνοιγμα των συνόρων και με τη δυναμική βελτίωση των σχέσεών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία και την οικονομική ολοκλήρωση.

Παράλληλα, παροτρύνουν την Τουρκία να αξιοποιήσει την ημέρα μνήμης της εκατοστής επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων ως μια σημαντική ευκαιρία για την συνέχιση των προσπαθειών της, μεταξύ άλλων με το άνοιγμα των αρχείων, να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και με αυτό τον τρόπο να προετοιμάσει το έδαφος για την ειλικρινή συμφιλίωση του τουρκικού και του αρμενικού λαού.

Το εγκριθέν κείμενο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να εκπληρώσει στο ακέραιο τις νομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και, ειδικότερα, να προβεί με καλή πίστη στην πλήρη καταγραφή των αρμενικών και άλλων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που καταστράφηκαν ή ερειπώθηκαν στην επικράτειά της τον περασμένο αιώνα.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν, τέλος, την καθιέρωση «διεθνούς ημέρας μνήμης της γενοκτονίας», με σκοπό να υπενθυμίσει ξανά το δικαίωμα όλων των λαών και εθνών ανά τον κόσμο για ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Σε δήλωσή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος αναφέρει: «Η τουρκική γενοκτονία σε βάρος ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 αποτελεί μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του 20ού αιώνα. Το χειρότερο είναι ότι αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας συνεχίζεται έως σήμερα, μέσω της άρνησης του τουρκικού κράτους να αναγνωρίσει τη γενοκτονία και να ζητήσει συγγνώμη. Το τελικό στάδιο μιας γενοκτονίας είναι η άρνησή της και αυτή αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για τη διάπραξη στο μέλλον παρόμοιων εγκλημάτων».

«Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις πολλαπλές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αίροντας τις απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας και τερματίζοντας τη στρατιωτική κατοχή μέρους της Κύπρου, να αναγνωρίσει την γενοκτονία κατά των Αρμενίων αλλά και των Ποντίων της Μικράς Ασίας πριν από ένα περίπου αιώνα και να δηλώσει την έμπρακτη μεταμέλειά της ανοίγοντας τα σύνορά της με την Αρμενία και αποδεχόμενη τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Διαφορετικά δεν μπορεί η Τουρκία να θεωρείται μέρος της σύγχρονης Ευρώπης» προσθέτει η ανακοίνωση του κ. Χρυσόγονου.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν κρύβει την ενόχληση της Άγκυρας για τις δηλώσεις που έρχονται από την Ευρώπη εν όψει της 100ής επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων: Μετά τα περί «παραληρήματος» του Πάπα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι σχετικό ψήφισμα που πρόκειται να υιοθετήσει η Ευρωβουλή «θα μπει από το ένα αυτί και θα βγει από το άλλο».

Εν τω μεταξύ, η οργή της Άγκυρας για την αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στην γενοκτονία συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι ο Πάπας έχει ενταχθεί σε ένα «σατανικό μέτωπο» που συνωμοτεί κατά της Τουρκίας.

«Ένα σατανικό μέτωπο σχηματίζεται μπροστά μας. Τώρα ο Πάπας έχει ενταχθεί σε αυτό και σε αυτές τις συνωμοσίες» ανέφερε ο Νταβούτογλου.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει να αντιμετωπίσει την ιστορία της, αλλά πρόσθεσε: «Δεν επιτρέπουμε να προσβάλλουν το έθνος μας μέσω της ιστορίας, δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν μέσω ιστορικών διαφωνιών».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet