Νεκρή Ελληνίδα ανάμεσα στα θύματα της Βηρυτού
REUTERS/AZIZ TAHER
Κόσμος

Νεκρή Ελληνίδα ανάμεσα στα θύματα της Βηρυτού

Μία νεκρή Ελληνίδα βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα της Βηρυτού, σύμφωνα με το δημοσιογράφο Ουάλι Έλιαζ που μίλησε στην ΕΡΤ. Την είδηση επιβεβαιώνουν επίσης διπλωματικές πηγές οι οποίες διευκρινίζουν ότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι μία Ελληνίδα πολίτης φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της και ότι δύο ακόμη Ελληνίδες συγκαταλέγονται μεταξύ των τραυματιών.

Νωρίτερα η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι ανάμεσα στους τραυματίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου εντοπίζονται δύο Έλληνες.

«Νιώσαμε ότι έγινε σεισμός» δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Βηρυτού, Παναγιώτης Ανδριώτης, υποστηρίζοντας πως σίγουρα υπάρχουν αρκετοί τραυματίες. Πρόσθεσε επίσης ότι Ελληνορθόδοξο Νοσοκομείο της Βηρυτού είναι κλειστό. Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματικές πηγές,  οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (4/8) σημειώθηκαν  στο λιμάνι της Βηρυτού εκρήξεις που άφησαν πίσω πάνω από 100 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. 

Σωστικά συνεργεία επιχειρούν από το πρωί να αναζητώντας επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια, ενώ σύμφωνα με τις λιβανέζικες αρχές, ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική Πρεσβεία στη Βηρυτό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές του Λιβάνου και με την ελληνική κοινότητα που διαμένει στη χώρα και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Οδηγίες ΥΠΕΞ προς Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο

Οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: [email protected]

Στον Λίβανο με ομάδα έρευνας και διάσωσης η ΕΜΑΚ

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ελλάδας σε αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας  για την αποστολή βοήθειας προς αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε την Τρίτη στη Βηρυτό.

Στον Λίβανο μεταβαίνει ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό με αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, επισκέφθηκε τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, συνομίλησε μαζί τους πριν την αναχώρησή τους για τη Βηρυτό και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους.

Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΜΠΕ, τους Έλληνες διασώστες συνοδεύει, κατόπιν πρωτοβουλίας του Νίκου Δένδια, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου, για την παροχή αρωγής σε Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν τυχόν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, παρέχοντας στοιχεία επικοινωνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Λίβανο.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στο Λίβανο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της σημερινής τηλεδιάσκεψης για τον κορωνοϊό. 

«Σε συνεννόηση και με τον Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ήδη απογειώνεται άμεσα το πρώτο C130 με άντρες και γυναίκες της ΕΜΑΚ, καθώς οι πρώτες ανάγκες, όπως μας ζητήθηκαν από τους Λιβανέζους αφορούν ανθρώπινο δυναμικό σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

»Και βέβαια είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με πρόσθετο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, καθώς φαντάζομαι ότι όσο θα περνάνε οι ώρες και οι μέρες θα αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας που χτύπησε τον Λίβανο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet