Νεκρός 19χρονος διαδηλωτής στο Ντιτρόιτ
REUTERS/SYLVIA JARRUS
Κόσμος

Νεκρός 19χρονος διαδηλωτής στο Ντιτρόιτ

Εκτός κάθε ελέγχου παραμένει η κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου μαίνονται οι αντιδράσεις για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Το βράδυ της Παρασκευής έλαβε χώρα νέος γύρος επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Μάλιστα, ένας 19χρονος άνδρας φέρεται να έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο Ντιτρόιτ. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ακαριαία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για αστυνομικά πυρά.

Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι ένας ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών, ενώ επέβαινε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο.

REUTERS/DUSTIN CHAMBERS

Σε κλοιό διαδηλωτών ο Λευκός Οίκος

Στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έξω από τον Λευκό Οίκο, αντιδρώντας για τις συνθήκες θανάτου του 46χρονου Αφροαμερικανού. «Σταματήστε να μας δολοφονείτε», «Η ζωή των μαύρων μετράει», «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές.

REUTERS/ERIC THAYER

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες περιοχές της αμερικανικής επικράτειας, και κυρίως στην πολιτεία Μινεσότα, όπου έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό. Την Πέμπτη, μάλιστα, εξαγριωμένο πλήθος εισέβαλε στο αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολη, στο οποίο υπηρετούσαν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, και κατέστρεψε ό,τι έβρισκε μπροστά του.

Συνελήφθη ο αστυνομικός

Σε μία κίνηση άμβλυνσης των αντιδράσεων, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής τη σύλληψη του αστυνομικού, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Στο επεισόδιο εμπλέκονται ακόμη τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. «Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται» ανέφερε, σε μία πρώτη αντίδραση, η οικογένεια του θύματος.

Παρέμβαση Ομπάμα

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προχώρησε σε δημόσια δήλωση για το φλέγον αυτό ζήτημα.

«Αυτό δεν πρέπει να θεωρείται “φυσιολογικό” στην Αμερική του 2020. Δεν μπορεί να είναι “φυσιολογικό”. Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε ένα έθνος όπου η ζωή είναι το υψηλότερο ιδανικό, μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Βαραίνει κυρίως τις αρχές της Μινεσότας να διασφαλίσουν την ολική διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ και την τελική απόδοση της δικαιοσύνης».

«Αλλά βαραίνει όλους εμάς να εργαστούμε μαζί και να δημιουργήσουμε μια “νέα κανονικότητα”, στην οποία η άνιση μεταχείριση δεν θα μολύνει άλλο τους θεσμούς και τις καρδιές μας» κατέληξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 46χρονος Αφροαμερικανός ξεψύχησε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.

Σύμφωνα με διάφορα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, ένας από τους αστυνομικούς πατούσε με το γόνατό του τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ ο ίδιος βρισκόταν ακινητοποιημένος στο οδόστρωμα.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ήταν τα τελευταία λόγια του 46χρονου, ο οποίος λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από USA Today

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet