Ξανά στο Αιγαίο το «Τσεσμέ»: Μεταβαίνει στην περιοχή της παράνομης Navtex
Κόσμος

Ξανά στο Αιγαίο το «Τσεσμέ»: Μεταβαίνει στην περιοχή της παράνομης Navtex

Πλώρη για την περιοχή της παράνομης Navtex έβαλε ξανά, το «Τσεσμέ», το οποίο είχε αποσυρθεί προσωρινά την Πέμπτη, πιθανότατα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Προς την περιοχή της παράνομης Navtex στο Αιγαίο άρχισε να πλέει ξανά λίγο μετά τις 14:00, το μεσημέρι της Παρασκευής το ερευνητικό σκάφος του τουρκικού ναυτικού «Τσεσμέ», το οποίο είχε αποχωρήσει την Πέμπτη από την περιοχή και είχε επιστρέψει στο λιμάνι της Σμύρνης.

Αυτό όμως φαίνεται ότι ήταν μία κίνηση τακτικής από την Άγκυρα, η οποία σε συνδυασμό και με τις δυσμενείς συνθήκες και τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, αποφάσισε να αποσύρει προσωρινά το πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τουρκική Navtex, που έχει ανακοινωθεί, το «Τσεσμέ» αναμένεται να πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα ανάμεσα σε Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο και Σκύρο, από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Ακάρ: Δώσαμε την κατάλληλη απάντηση

Ο Χουλουσί Ακάρ, επανέφερε το σενάριο της δήθεν παρενόχλησης του «Τσεσμέ», από ελληνικά F-16. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», ο Ακάρ, δήλωσε σχετικά:

«Έχει δοθεί η απαραίτητη απάντηση. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση δεν είναι κατάλληλη για σχέσεις καλής γειτονίας».

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Φεβρουαρίου, το «Anadolu» μετέδιδε -επικαλούμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας- ότι τέσσερα ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το πλοίο «Τσεσμέ» που πραγματοποιούσε έρευνες στο Αιγαίο, κάτι που ελληνικές στρατιωτικές πηγές διέψευσαν κατηγορηματικά.

Ο Ακάρ, επιτέθηκε και στην Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας υποκριτικές τις ενστάσεις της περί τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

«Η Ε.Ε. μας λέει για “ανθρώπινα δικαιώματα”. Ποιο είναι το δικαίωμα στη ζωή των αθώων πολιτών μας που μαρτύρησαν στη Γκάρα; Οι απόστολοι της δημοκρατίας δεν πρέπει πλέον να είναι υποκριτικοί» ανέφερε ο Ακάρ, σχετικά με τον θάνατο 13 Τούρκων,  που αποδίδεται από την Άγκυρα στο PKK.

Για τους S-400, ο Ακάρ ανέφερε πως πρόκειται για ένα αμυντικό σύστημα που θα χρησιμοποιήσει η Τουρκία εφόσον κινδυνεύσει, ενώ καταφέρθηκε κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως οι αμερικανικές κυρώσεις και ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35 «δεν είναι σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet