Ξεκινά η δίκη του Τσαρνάεφ για τον αιματηρό μαραθώνιο της Βοστόνης
Κόσμος

Ξεκινά η δίκη του Τσαρνάεφ για τον αιματηρό μαραθώνιο της Βοστόνης

Κατηγορείται ότι μαζί με τον αδελφό του σχεδίασε και έφερε σε πέρας την επίθεση κοντά στη γραμμή τερματισμού στον μαραθώνιο της Βοστόνης, στην οποία σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 260. Δεκαεννέα μήνες μετά την επίθεση, η δίκη του 21χρονου Τζοχάρ Τσαρνάεφ πρόκειται να ξεκινήσει. Το αμερικανικό δίκτυο CNN παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη διαδικασία.

1. Θα χρειαστεί χρόνος για να επιλεγεί το σώμα των ενόρκων. Οι δικηγόροι πρέπει να διαλέξουν μεταξύ 1.000 και πλέον ατόμων.

Περίπου 1.200 υποψήφιοι ένορκοι έχουν κληθεί για την υπόθεση. Οι ενάγοντες και η υπεράσπιση θα πρέπει να επιλέξουν 12 ενόρκους και έξι αναπληρωματικούς. Οι εισαγγελείς είπαν ότι η δίκη μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερις μήνες.

2. Ήδη γνωρίζουμε κάποια από τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών

Τα σχετικά έγγραφα κατατέθηκαν πολύ γρήγορα από την υπεράσπιση και οι εισαγγελείς περιγράφουν μία ξεκάθαρη εικόνα για το προς τα πού κινείται η υπόθεση. Ωστόσο, η παρουσίαση του Τσαρνάεφ διαφέρει πολύ για την κάθε πλευρά. Οι ενάγοντες τον περιγράφουν ως έναν αδίστακτο δολοφόνο με τζιχαντιστική ιδεολογία. Η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να ρίξει την ευθύνη στον αδελφό του Ταμερλάν Τσαρνάεφ, περιγράφοντας τον Τζοχάρ ως έναν νέο άνθρωπο που παραπλανήθηκε «από μία ισχυρή δύναμη που δεν μπορούσε να αγνοήσει ή να μην υπακούσει». Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, 26 χρόνων, σκοτώθηκε μερικές ημέρες μετά την επίθεση έπειτα από συμπλοκή με αστυνομικούς. Η αστυνομία περικύκλωσε και συνέλαβε τον Τζοχάρ που κρυβόταν σε βάρκα σε μία αυλή στο Γουότερταουν της Μασαχουσέτης.

3. Ο Τσαρνάεφ αντιμετωπίζει 30 κατηγορίες

Ο Τσαρνάεφ δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης και της συνομωσίας για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής που επέφερε θάνατο. Επίσης ο ίδιος κατηγορείται ότι μαζί με τον αδελφό του πυροβόλησαν στο κεφάλι και σκότωσαν από πολύ κοντινή απόσταση έναν αστυνομικό στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

4. Αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών

Η πολιτεία της Μασαχουσέτης έχει απεμπολήσει τη θανατική ποινή, ωστόσο, εξαιτίας της φύσης του εγκλήματος που διέπραξε ο Τσαρνάεφ, οι εισαγγελείς εξετάζουν την κατ΄ εξαίρεση επιβολή της εσχάτης των ποινών εφόσον κριθεί ένοχος.

5. Η συνήγορος υπεράσπισης του Τσαρνάεφ έχει εκπροσωπήσει και άλλους γνωστούς κατηγορούμενους που αντιμετώπιζαν τη θανατική ποινή

Το όνομά της είναι Τζούντι Κλάρκ και την έχουμε συναντήσει ξανά. Έχει υπερασπιστεί τον «Γιουναμπόμπερ», Τεντ Καζίνσκι και τον Τζάρεντ Λι Λόφνερ, του ενόπλου που τραυμάτισε σοβαρά την πρώην βουλευτή των Δημοκρατικών Γκάμπριελ Γκίφορντς, ενώ σκότωσε έξι άτομα σε εκδήλωση της πολιτικού. Πολέμια της θανατικής ποινής, κατάφερε να σώσει τη ζωή κάποιων από των πλέον κακόφημων εγκληματιών της Αμερικής.

6. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο του δικαστικού συμβιβασμού

Κάποιοι από τους πελάτες της Κλαρκ δήλωσαν ένοχοι και κατάφεραν να αποφύγουν τη θανατική ποινή. Ο Καζίνσκι και ο Λόφνερ καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Στην περίπτωση του Τσαρνάεφ συζητήθηκε το ενδεχόμενο να δηλώσει ένοχος και να καταδικαστεί σε ισόβια χωρίς αναστολή. Οι συζητήσεις έφθασαν σε αδιέξοδο καθώς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να αποσύρει το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής.

7. Κάποιοι στη Βοστόνη επιθυμούν τον συμβιβασμό

Δικηγόροι αναφέρουν ότι η δίκη και η κάλυψη που αυτή θα έχει θα υποχρεώσει τα θύματα να ξαναζήσουν τις δραματικές στιγμές της επίθεσης χωρίς να υπάρχει λόγος.

8. Άλλοι θέλουν τη θανατική ποινή

Κάποια από τα θύματα της επίθεσης και οι συγγενείς τους είπαν ότι το ενδεχόμενο της επιβολής της θανατικής ποινής είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» προκειμένου να αποδοθεί η Δικαιοσύνη.

9. Η συνήγορος του Τσαρνάεφ προσπάθησε να μεταφέρει αλλού τη δίκη

Η Κλαρκ υποστήριξε ότι ο Τσαρνάεφ δεν θα είχε μία δίκαιη δίκη στη Βοστόνη. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η αλλαγή της τοποθεσίας της διεξαγωγής της δίκης θα αποστερούσε από τα θύματα την ευκαιρία να δουν τη Δικαιοσύνη να αποδίδεται. Μία δημοσκόπηση του 2013 αποκάλυψε ότι το 57% των κατοίκων της Βοστόνης επιθυμεί τη ισόβια κάθειρξη για τον Τσαρνάεφ, με το 33% να υποστηρίζει τη θανατική ποινή.

10. Δεν είναι γνωστό αν ο Τσαρνάεφ θα καταθέσει

Τον περασμένο μήνα είπε στο δικαστήριο ότι είναι ικανοποιημένος με την υπεράσπιση των συνηγόρων του και επιφυλάχθηκε να καταθέσει. Θύματα της επίθεσης έχουν δηλώσει έτοιμα να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet