ΟΗΕ και Γερμανία καλούν Μάλτα και Ιταλία να σώσουν τους 629 μετανάστες από το «Aquarius»
Κόσμος

ΟΗΕ και Γερμανία καλούν Μάλτα και Ιταλία να σώσουν τους 629 μετανάστες από το «Aquarius»

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση σε Μάλτα και Ιταλία να δεχτούν το πλοίο με τους διασωθέντες μετανάστες να αγκυροβολήσει. Το πλοίο «Aquarius», που έχει ναυλωθεί από τη ΜΚΟ SOS Méditerrannée, διέσωσε το Σάββατο 629 μετανάστες, μεταξύ των οποίων επτά έγκυοι, 11 παιδιά μικρής ηλικίας και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, αλλά παραμένει από τότε σε κατάσταση αναμονής ανοιχτά της Ιταλίας και της Μάλτας, που αρνούνται την είσοδό του στα λιμάνια τους.

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (HCR) «απηύθυνε έκκληση στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση εκατοντάδων ανθρώπων που είναι αποκλεισμένοι στη Μεσόγειο από το Σάββατο». «Υπάρχει μια επιτακτικά επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση εδώ», δήλωσε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της HCR για την κεντρική Μεσόγειο. «Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία, οι προμήθειες τελειώνουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια. Ευρύτερα θέματα, όπως ποιος είναι υπεύθυνος και πώς αυτές οι ευθύνες πρέπει να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα», πρόσθεσε.

Η Μάλτα επανέλαβε τη Δευτέρα την άρνησή της να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου, παρά τα αιτήματα της Ρώμης. Μαλτέζος εκπρόσωπος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης του «Aquarius» πραγματοποιήθηκαν στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Λιβύης και εξαρτώνταν από το κέντρο συντονισμού διασώσεων στη Ρώμη. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι η Μάλτα δεν έχει καμία υποχρέωση να αναλάβει τους μετανάστες.

«Κατά βάση, η αρχή της διάσωσης στη θάλασσα δεν πρέπει να αμφισβητείται λόγω περιστατικών όπως αυτό. Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν προκειμένου να υποστηρίξουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν αφίξεις στις ακτές τους», είπε ο Κοσετέλ.

Γερμανία: Να αναλάβουν τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις τους

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε την Ιταλία και τη Μάλτα να εκπληρώσουν το ανθρωπιστικό χρέος τους απέναντι στους 629 μετανάστες. «Ανησυχούμε για την κατάσταση των ανθρώπων επί του πλοίου αυτού, του Aquarius, και η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ανθρωπιστικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Ματέο Σαλβίνι: Δεν υποχωρούμε

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο ακροδεξιός λαϊκιστής Ματέο Σαλβίνι, σε μήνυμά τουη στο Twitter υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

«Το να σώζει κανείς ζωές αποτελεί υποχρέωση. Το να μετατρέπεις την Ιταλία σε τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό, όχι. Η Ιταλία δεν έχει σταματήσει να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει, αυτήν τη φορά ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ», έγραψε στον λογαριασμό του, μαζί με το hashtag #chiudiamoiporti (να κλείσουμε τα λιμάνια).

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet