ΟΗΕ: Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαδούρο διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Κόσμος

ΟΗΕ: Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαδούρο διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας και συμμαχικές τους οργανώσεις έχουν διαπράξει σημαντικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων φόνων και βασανιστηρίων που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσαν σήμερα ερευνητές του ΟΗΕ.

Υπάρχουν εύλογοι λόγοι για να πιστεύει κανείς ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και οι υπουργοί του Εσωτερικών και Άμυνας διέταξαν ή συνέβαλαν στη διάπραξη των εγκλημάτων που τεκμηριώνονται στην έκθεση για να φιμώσουν την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Για τις περισσότερες παράνομες εκτελέσεις από κρατικούς πράκτορες δεν έχουν ασκηθεί διώξεις στη Βενεζουέλα, όπου το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν λειτουργούν, προσθέτουν οι ερευνητές.

Η διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ αναφέρει ότι άλλες εθνικές δικαιοδοσίες και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο άρχισε το 2018 μια προκαταρκτική εξέταση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν διώξεις. Η αποστολή του ΟΗΕ θα τους κοινοποιήσει τη βάση δεδομένων της που περιέχει τα ονόματα αξιωματικών, οι οποίοι αναγνωρίσθηκαν από θύματα. «Η Αποστολή βρήκε εύλογους λόγους για να πιστέψει ότι από το 2014 οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν σχεδιάσει και εκτελέσει σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, μερικές από τις οποίες, περιλαμβανομένων αυθαίρετων φόνων και της συστηματικής χρήσης βασανιστηρίων, ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Αποστολής, Μάρτα Βαλίνας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από την κυβέρνηση του Μαδούρο για την έκθεση, η οποία βασίζεται σε περισσότερες από 270 συνεντεύξεις με θύματα, μάρτυρες, πρώην αξιωματούχους και δικηγόρους, καθώς και σε διαβαθμισμένα έγγραφα. «Μακράν του να αποτελούν μεμονωμένες πράξεις, τα εγκλήματα αυτά ήταν συντονισμένα και διαπράχθηκαν εις εφαρμογήν κρατικών πολιτικών, με τη γνώση ή την άμεση στήριξη επικεφαλής αξιωματικών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων», επεσήμανε η Βαλίνας.

Η Αποστολή διαπίστωσε ότι αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν διαπράξει εξωδικαστικές εκτελέσεις. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στρατηγός Κρίστοφερ Φιγκέρα. Επίσης, η Αποστολή αναφέρει ότι έχει εύλογους λόγους να πιστεύει πως η υπηρεσία πληροφοριών πλαστογράφησε ή «φύτεψε» αποδείξεις σε θύματα και ότι πράκτορές της βασάνισαν κρατουμένους. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φερνάντο Αλμπάν, για τον οποίο η κυβέρνηση υποστήριξε πως αυτοκτόνησε το 2018, αλλά το κόμμα του υποστηρίζει ότι δολοφονήθηκε.

Ο πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Ραφαέλ Ακόστα πιστεύεται ότι υπέκυψε στα βασανιστήρια πέρυσι στη διάρκεια της κράτησής του από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών DGCIM, δήλωσαν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Η Αποστολή δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για να ερευνήσει παραβιάσεις από το 2014 και οι αρχές της Βενεζουέλας δεν της επέτρεψαν να έχει πρόσβαση στη χώρα. Ο Χόρχε Βαλέρο, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με το γραφείο της Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, κυρίως διευκολύνοντας τις επισκέψεις σε φυλακές. Ο Βαλέρο καταδίκασε τις τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ, λέγοντας ότι «προκαλούν βάσανα και θάνατο στον λαό της Βενεζουέλας».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότιο κρατικός μηχανισμός στη Βενεζουέλα απάντησε με καταστολή στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης μετά την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018, εν μέσω κατακραυγής για τα εκλογικά αποτελέσματα. «Δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν θανατηφόρα βία εναντίον των θυμάτων, ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατεύσουν ζωές. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επίσης λιγότερο θανατηφόρα όπλα με θανάσιμο τρόπο, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο διαδηλωτών», αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγή: ΑΜΠΕ/naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet