ΟΗΕ: “Πιθανά εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ στη Γάζα”
Κόσμος

ΟΗΕ: “Πιθανά εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ στη Γάζα”

Την πιθανότητα το Ισραήλ να διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα επισήμανε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, κατά την εναρκτήρια ομιλία της στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για το Μεσανατολικό.

«Το Ισραήλ πιθανόν να διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, όπου η τιμωρητική κατεδάφιση οικιών και οι θάνατοι παιδιών εγείρουν σοβαρά ζητήματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου», τόνισε η κ. Ν. Πιλάι. Η Ινδή αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε επίσης την αδιάκριτη εκτόξευση ρουκετών και όλμων από τη Χαμάς προς τις πόλεις του Ισραήλ.

Ισραήλ: Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς – Εχθρός μας δεν είναι οι κάτοικοι της Γάζας

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα καταστρέψει τη στρατιωτική υποδομή της Χαμάς και ξεκαθάρισε ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν αποτελούν εχθρό του Τελ Αβίβ. «Το Ισραήλ συμμορφώνεται πλήρως προς το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε. Επίσης, αναφερόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την κατάσταση στη Γάζα, είπε ότι πρόκειται για απερίσκεπτη αντίδραση και κατήγγειλε τη Χαμάς για εγκλήματα πολέμου.

Είχε προηγηθεί η δήλωση της ύπατης αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα περί πιθανών εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα. Το Ισραήλ κατηγορεί το Συμβούλιο για μεροληψία και είχε αποχωρήσει από αυτό για 20 μήνες, επιστρέφοντας στις εργασίες του μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

Παλαιστίνη: Να λογοδοτήσει το Ισραήλ «για τα εγκλήματά του»

Ο εκπρόσωπος του Κράτους της Παλαιστίνης στο Συμβούλιο κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και δήλωσε ότι οι ενέργειες της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης εμπίπτουν εντός του διεθνούς δικαίου. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε τις μεγάλες δυνάμεις να τερματίσουν την «ατιμωρησία» του Ισραήλ και ότι αυτό πρέπει να λογοδοτήσει «για τα εγκλήματά του», λαμβάνοντας δυνατό χειροκρότημα.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας, ο Ριάντ Αλ Μάλκι δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς εργάζεται σκληρά με όλα τα μέρη για την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας και για να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή για την επίτευξη εκεχειρίας, είπε ότι σημειώθηκαν κάποια βήματα προόδου χωρίς, όμως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet