ΟΗΕ: Σκέφτεται να φορολογήσει και την παχυσαρκία
Κόσμος

ΟΗΕ: Σκέφτεται να φορολογήσει και την παχυσαρκία

Ο ειδικός ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών, καθηγητής Ολιβιέ ντε Σούτερ υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιβληθούν φόροι στα επικίνδυνα διατροφικά προϊόντα, καθώς τα ανθυγιεινά τρόφιμα συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία παγκοσμίως απ’ ό,τι ο καπνός.

Με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Βέλγος καθηγητής, ο οποίος είναι ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη διατροφή από το 2008, υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Παρίσι, ζήτησε, με ανακοίνωση που εξέδωσε, να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας με στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας. Τόνισε ότι όπως ακριβώς ο κόσμος συμφώνησε να θέσει όρια για την καταπολέμηση του καπνίσματος, έτσι και τώρα θα πρέπει να συμφωνήσει ένα τολμηρό και σαφές πλαίσιο που να προωθεί ορθές πολιτικές που να προωθούν διατροφικές συνήθειες που δεν θα επιβαρύνουν την υγεία.

Το 2005, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τέθηκε σε εφαρμογή η Σύμβαση του ΟΗΕ για τον έλεγχο του καπνού που είχε ως στόχο να μειωθούν οι θάνατοι και τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Αντιστοίχως, σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2012, ο κ. Ολ. ντε Σούτερ υποστήριξε ότι μια παρόμοια συμφωνία για τα τρόφιμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τη φορολόγηση των ανθυγιεινών προϊόντων, τον έλεγχο των τροφών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα και τη λήψη μέτρων όσον αφορά τη διαφήμιση του λεγόμενου junk food, των σνακ και του πρόχειρου φαγητού.

Ζήτησε ακόμη να αναθεωρηθεί το σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων «που καθιστούν ορισμένα συστατικά φτηνότερα από άλλα και να στηριχθούν οι τοπικοί παραγωγοί ώστε οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά, φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα».

Στη σημερινή ανακοίνωσή του ο Ντε Σούτερ υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για την προώθηση μιας καλύτερης δίαιτας και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας θα έχει αποτέλεσμα μόνο εάν τεθούν σε σωστές βάσεις τα συστήματα που θα τη στηρίζουν. Είπε χαρακτηριστικά: «Οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται στις θερμίδες όμως συχνά αδιαφορούν για το τι είδους θερμίδες προσφέρουν τα τρόφιμα, σε ποια τιμή, σε ποιον είναι διαθέσιμες και πώς γίνεται η προώθησή τους στην αγορά».

Η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη, επισήμανε ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα προστατεύονται από επιθετικές διαφημιστικές εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet