Οι περισσότεροι πολίτες του δυτικού κόσμου θεωρούν ότι περιορίστηκαν υπερβολικά οι ελευθερίες τους
zougla.gr
Κόσμος

Οι περισσότεροι πολίτες του δυτικού κόσμου θεωρούν ότι περιορίστηκαν υπερβολικά οι ελευθερίες τους

Το 58% των ανθρώπων που ζουν σε δημοκρατικές χώρες είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο που οι κυβερνήσεις τους αντιμετώπισαν την πανδημία του κορωνοϊού, αν και περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι περιορίστηκαν πάρα πολύ οι ελευθερίες τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα (5/5).

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι από 53 χώρες, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι λίγοι περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η χώρα τους είναι δημοκρατική, αν και πολλοί θεωρούν ότι οι οικονομικές ανισότητες και η ισχύς των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών απειλούν τη δημοκρατία.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις τους αντιμετώπισαν την πανδημία Covid-19, το 53% εκτιμά ότι οι προσωπικές του ελευθερίες περιορίστηκαν υπερβολικά λόγω των lockdowns.

«Τώρα πρέπει να εξέλθουμε από την πανδημία της Covid-19 προσφέροντας περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία στους ανθρώπους» δήλωσε ο Άντερς Φο Ράσμουσεν, επικεφαλής του ιδρύματος Alliance of Democracies, το οποίο, μαζί με την εταιρεία Latana, διεξήγαγε την έρευνα.

Περίπου το 64% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι οικονομικές ανισότητες είναι η μεγαλύτερη απειλή στη δημοκρατία. Οι ερωτηθέντες στις ΗΠΑ εξέφρασαν τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την επιρροή των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών στη δημοκρατία.

Σχεδόν οι μισοί από όσους συμμετείχαν στη δημοσκόπηση παγκοσμίως δήλωσαν όταν ανησυχούν για την επιρροή των ΗΠΑ στη χώρα τους, ενώ το 38% εξέφρασε ανησυχία για την επιρροή της Κίνας και το 27% για την επιρροή της Ρωσίας.

Μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ η επιρροή της χώρας στις δημοκρατίες παγκοσμίως έχει βελτιωθεί. Ωστόσο στην Ευρώπη η επιρροή της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ θεωρείται κυρίως αρνητική.

Συνολικά το 62% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν θετικό αντίκτυπο στη δημοκρατία στη χώρα τους.

Οι περισσότερες από τις 53 χώρες όπου διενεργήθηκε η δημοσκόπηση είναι πολυκομματικές δημοκρατίες, ενώ συμμετείχαν και πολίτες από την Κίνα, τη Βενεζουέλα, το Βιετνάμ και τη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet