Ολάντ: Πράξη πολέμου του Ισλαμικού Κράτους
Κόσμος

Ολάντ: Πράξη πολέμου του Ισλαμικού Κράτους

Τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατονόμασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ως δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων, με τουλάχιστον 128 θύματα, που σημειώθηκαν τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

«Ήταν πράξη πολέμου» είπε σε διάγγελμά του, κάνοντας λόγο για οργανωμένες επιθέσεις που σχεδιάστηκαν στο εξωτερικό, αλλά πραγματοποιήθηκαν με βοήθεια και από το εσωτερικό της χώρας.

«Αυτό που συνέβη χθες είναι μια πράξη πολέμου (…) η οποία πραγματοποιήθηκε από το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), οργανώθηκε στο εξωτερικό με συνεργούς στο εσωτερικό, που η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ολάντ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος βρίσκεται στη Βιέννη για τη διεθνή συνδιάσκεψη για τη Συρία, δήλωσε ότι «περισσότερο απαραίτητο από ποτέ» είναι να υπάρξει ένας «συντονισμός του διεθνούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

«Ένας από τους στόχους της σημερινής συνόδου στη Βιέννη είναι ακριβώς να δούμε συγκεκριμένα πώς μπορούμε να ενισχύσουμε κι άλλο τον διεθνή συντονισμό στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» τόνισε.

Στους 128 νεκρούς είναι ο νεότερος απολογισμός από την νύχτα τρόμου σε δεκάδες σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Περίπου 90 είναι τα θύματα μόνο στο θέατρο Bataclan, ενώ οκτώ από τους δράστες των επιθέσεων είναι νεκροί. Τουλάχιστον 200 οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 99 σε σοβαρή κατάσταση.

Oι έρευνες για τις επιθέσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο εισαγγελέας του Παρισιού δεν μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν συνεργοί των τρομοκρατών ή οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα έτοιμα να δράσουν και πάλι.

Νωρίς το πρωί έγινε γνωστό ότι αναζητούνται δύο άτομα, που φέρονται να συμμετείχαν στις επιθέσεις.

“Αυτό που συνέβη στο Παρίσι ήταν το απόλυτο σενάριο που φοβόντουσαν οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών» δηλώνει στην εφημερίδα Le Figaro, λίγες ώρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπείας, Μπερνάρ Σκαρσινί«Με δεδομένη την εμπειρία και των άλλων χωρών, η Γαλλία προετοιμαζόταν» τονίζει χαρακτηριστικά.

Λίγο νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο εκτοξεύονται απειλές κατά της Γαλλίας.

«Δεν θα ζήσετε ειρηνικά όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Ούτε μέχρι την αγορά δεν θα μπορείτε να πάτε» αναφέρεται, χωρίς όμως να είναι γνωστή η ημερομηνία του, όπως αναφέρει το Reuters.

Στο ίδιο υλικό, ο τζιχαντιστής που μιλά στον φακό καλεί τους μουσουλμάνους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Συρία να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Γαλλία.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet