Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία
Κόσμος

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία

Ορκίστηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 1η Ιουνίου 2018 η κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε, βάζοντας τέλος στο αδιέξοδο των τελευταίων εβδομάδων στην Ιταλία.

«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβομαι τους νόμους της και το Σύνταγμα και ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου προς αποκλειστικό όφελος του ιταλικού έθνους», επανέλαβαν όλοι οι υπουργοί, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης εννέα υπουργοί επελέγησαν από τα Πέντε Αστέρια, επτά από την Λέγκα και τρεις είναι καθαρά τεχνοκράτες. Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι είναι -αντίστοιχα- υπουργοί Εργασίας και Ανάπτυξης, και Εσωτερικών, αλλά και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Για όλους τους υπουργούς είναι η πρώτη κυβερνητική εμπειρία, με μόνη εξαίρεση για τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων στις κυβερνήσεις των Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα.

Μετά την ορκωμοσία, οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα πάρουν μέρος στη δεξίωση, στον κήπο του προεδρικού μεγάρου, επ΄ ευκαιρία της γιορτής της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και νέος υπουργός Εργασίας και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι «οι υπουργοί θα ξεκινήσουν αμέσως να εργάζονται».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε απασχόληση για όποιον δεν έχει δουλειά, για να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες και για όποιον θέλει να βγει στη σύνταξη», τόνισε ο Ντι Μάιο.

Παράλληλα, ο υπουργός αρμόδιος για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, Λορέντσο Φοντάνα, δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι η έξοδος από το Ευρώ, αλλά να μπορέσουν να τροποποιηθούν, κατά το δυνατό, οι συνθήκες, για να έρθουν πιο κοντά στα συμφέροντα των Ιταλών». «Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι λαοί που έχουν αυτή την επιθυμία», πρόσθεσε ο Φοντάνα, ο οποίος είναι στέλεχος της Λέγκα.

Ο Ματτέο Σαλβίνι, ο νέος υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, επανέλαβε ότι θα δουλέψει για να ενισχύσει την ασφάλεια των Ιταλών και ότι θα αρχίσει να εργάζεται ήδη από απόψε.

Ο νέος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετέβη στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι για την τελετή παράδοσης και παραλαβής και ο πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι παρέδωσε με το παραδοσιακό καμπανάκι στον νέο πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια συνεδρίασε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Λέγκα και Πέντε Αστέρων.

Ο 53χρονος καθηγητής νομικής, χωρίς πολιτική εμπειρία, παρέδωσε την Πέμπτη τη λίστα των υπουργών του στον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα και την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet