Ουκρανία: Ένα βήμα πριν τον πόλεμο
Κόσμος

Ουκρανία: Ένα βήμα πριν τον πόλεμο

Να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία με αφορμή τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για την 25η Μαΐου, ζητά ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

Από την πλευρά της η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να της παράσχει βοήθεια για να διεξαχθεί μια «ελεύθερη και δημοκρατική» διαδικασία προεδρικών εκλογών.

«Ζητήσαμε από όλους τους εταίρους να στείλουν διεθνείς παρατηρητές στην Ουκρανία για να επιβλέψουν τις εκλογές και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να εξαλείψουν τις απειλές και τις εξωτερικές προκλήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία» δήλωσε στη Βιέννη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσα.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας (της ρωσικής Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν υποστήριξε στο Βελιγράδι ότι διαπράττεται μια «γενοκτονία» στην Ουκρανία, μετά τις συγκρούσεις με περισσότερους από 30 νεκρούς στο Σλαβιάνσκ.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια γενοκτονία του ρωσικού και ουκρανικού λαού» δήλωσε ενώπιον των συμμετεχόντων σε ένα φόρουμ αφιερωμένο στοn διάλογο στα Βαλκάνια.

Ένα βήμα πριν τον πόλεμο

Η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται την Τρίτη 6 Μαΐου σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Οι αιματηρές εικόνες από την Οδησσό μας έδειξαν ότι απέχουμε μόλις λίγα βήματα από μια στρατιωτική σύγκρουση», δήλωσε ο κ. Φ. Σταϊνμάγερ ενώ πρόσθεσε πως η σύγκρουση έχει ενταθεί σε σημείο «που πριν από λίγο καιρό δεν θεωρούσαμε δυνατό».

«Είμαι πεπεισμένος πως αγωνιζόμαστε εναντίον μιας κατάστασης που έχει πάρει μια δική της δυναμική. Υπάρχουν ομάδες στην ανατολική Ουκρανία που δεν υπακούουν ούτε στο Κίεβο ούτε στη Μόσχα», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε την Τρίτη 6 Μαΐου τους Γερμανούς να μην ταξιδεύουν στην Κριμαία ενώ συνιστά να μην γίνονται ταξίδια στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία.

ΟΗΕ: Έκκληση για την έναρξη διαλόγου

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε στις 6 Μαΐου τα επεισόδια βίας στην Ουκρανία, καλώντας τα εμπλεκόμενα μέλη να προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την έκρηξη της βίας στην Ουκρανία, που έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερα θύματα και καταστροφές. Ζητάμε από όλες τις πλευρές να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Γενεύη Ρούπερτ Κόλβιλ.

Ελβετία: Δέσμευσε 170 εκατ. φράγκα του Β. Γιανουκόβιτς

Οι εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας δέσμευσαν χρηματικό ποσό τουλάχιστον 170 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (139,4 εκατ. ευρώ) από τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ανατραπέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, υπουργούς της κυβέρνησής του και τις οικογένειές τους.

Η ελβετική κυβέρνηση δέσμευσε τους λογαριασμούς αυτούς τον περασμένο Μάρτιο, αλλά έως σήμερα δεν είχε ανακοινώσει τα ακριβή χρηματικά ποσά.

Η κατάσχεση των λογαριασμών αποτελεί μέρος μιας έρευνας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σύμφωνα με τις ελβετικές διωκτικές αρχές, όπως μεταδίδει το Ελβετικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet