Κόσμος

Ουκρανία: Διαφωνούν Ρώσοι και Αμερικανοί

H Μόσχα θεωρεί ότι οι εκλογές δεν θα είναι νόμιμες στην Ουκρανία εάν δεν έχει προηγηθεί η τροποποίηση του Συντάγματος, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που η ρωσική κυβέρνηση επιμένει στη θέσπιση ομοσπονδιακού συστήματος στη γειτονική της χώρα.

«Θέλουμε να καταστεί προτεραιότητα η προώθηση μιας τροποποίησης του Συντάγματος που θα λαμβάνει υπόψη την άποψη των τοπικών περιοχών», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. «Από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία των ουκρανικών εκλογών» προσέθεσε ο ίδιος. «Η νομιμότητά τους εξαρτάται» υπογράμμισε.

Αποσύρονται τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία

Για σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων τα οποία είχε συγκεντρώσει η Ρωσία στα σύνορά της με την Ουκρανία κάνει λόγο η κυβέρνηση του Κιέβου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφθασε εξάλλου τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στην Κριμαία για επίσκεψη η οποία θα επικεντρωθεί στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χερσονήσου της νότιας Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι η πρώτη επίσκεψη τόσο υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου μετά την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Ρώσοι και Αμερικανοί διαφώνησαν για την Ουκρανία

Από πλήρες αδιέξοδο στέφθηκε η τετράωρη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Κυριακής 30 Μαρτίου στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις και των δύο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου που παραχώρησαν Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν πως… διαφωνούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία μετά τις «ειλικρινείς» συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του. Επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι οι πράξεις της Ρωσίας στην Κριμαία είναι παράνομες και παράτυπες προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν λύση που αφήνει εκτός τη νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας και ζήτησε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε στη λύση της ομοσπονδιοποίησης της Ουκρανίας λέγοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «ένα ενωμένο κράτος» αλλά ως μια χαλαρή ομοσπονδία κοινοτήτων που θα επιλέξουν οι ίδιες το οικονομικό μοντέλο, τη γλώσσα και τη θρησκεία που επιθυμούν. Παρ΄ όλα αυτά υποστήριξε ότι οι συνομιλίες για τη λύση αυτή «ήταν εποικοδομητικές».

Υποστήριξε, δε, ότι με τον Αμερικανό ομόλογό του συμφώνησαν να συνεργαστούν με την ουκρανική κυβέρνηση να βελτιώσουν τα δικαίωματα των ρωσόφωνων Ουκρανών και τον αφοπλισμό «των παράνομων δυνάμεων και των προβοκατόρων».

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet