Ουκρανία: Πνίγεται στο αίμα το Κίεβο
Κόσμος

Ουκρανία: Πνίγεται στο αίμα το Κίεβο

Στο αίμα πνίγονται οι διαδηλώσεις στο Κίεβο της Ουκρανίας, καθώς σήμερα ξέσπασαν και πάλι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Τουλάχιστον επτά πολίτες και δύο αστυνομικοί έπεσαν νεκροί, ενώ υπάρχουν και αρκετοί σοβαρά τραυματίες.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, συνολικά εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις: επτά πολίτες και δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αντιπολίτευση είχε κάνει αρχικά λόγο για τρεις νεκρούς διαδηλωτές, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για άλλες τρεις σορούς στο δρόμο. Ένα ακόμα άτομο βρέθηκε νεκρό μέσα σε γραφεία που είχαν καεί. Εκτιμάται ότι εργαζόταν σε αυτά.

Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις προσπάθειες κατάληψης κυβερνητικών κτηρίων κοντά στο Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο, κάλεσε τις γυναίκες και τα παιδιά να εγκαταλείψουν την περιοχή, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρήσης βίας από την αστυνομία.

Παράλληλα, πραγματοποίησε έκκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, να μη στείλει αστυνομικούς να διαλύσουν τη διαδήλωση στην πλατεία Ανεξαρτησίας και να σταματήσουν οι βίαιες συγκρούσεις.

Τα επεισόδια ξέσπασαν κοντά στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, την ώρα που η Βουλή αναμενόταν να εξετάσει ξανά προτάσεις της αντιπολίτευσης για μείωση των εξουσιών της προεδρίας.

Τουλάχιστον 150 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 30 σοβαρά, από τα επεισόδια με τις δυνάμεις της αστυνομίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και κάλεσε την ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση».

«Ιδιαίτερα ανήσυχος από την επανάληψη των βιαιοτήτων» στο Κίεβο δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καθίσουν χωρίς καθυστερήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet