Ουκρανία: Τελείωσε και… επίσημα η εκεχειρία
Κόσμος

Ουκρανία: Τελείωσε και… επίσημα η εκεχειρία

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και επισήμως ότι τερματίζει την πασχαλινή εκεχειρία και προειδοποιεί ότι θα ενεργήσει για την εξουδετέρωση των στρατιωτικών ομάδων στα ανατολικά της χώρας τις επόμενες ημέρες. Ο αντιπρόεδρος της χώρας δήλωσε πως η Ουκρανία έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά ελπίζει σε «πιο ουσιαστική βοήθεια από τις ΗΠΑ σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης».

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ διέταξε την επανέναρξη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης η οποία είχε σταματήσει την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να ανακαταληφθούν κτήρια που ελέγχουν φιλορώσοι. Αίτια ήταν ο εντοπισμός δύο σορών -ανάμεσά τους και ενός πολιτικού- στο Σλαβιάνσκ, που έφεραν –όπως είπε– σημάδια βάναυσων βασανιστηρίων. “Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν με την πλήρη στήριξη και συγκατάθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας” ανέφερε. “Καλώ τις δυνάμεις ασφαλείας να συνεχίσουν και να φέρουν σε πέρας αποτελεσματικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, με στόχο την προστασία των Ουκρανών πολιτών που ζουν στην ανατολική Ουκρανία από τους τρομοκράτες” πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, Ουάσινγκτον και Μόσχα συνεχίζουν την ανταλλαγή κατηγοριών για την ουκρανική κρίση, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την πίεση με προειδοποιήσεις για κυρώσεις. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, η αμερικανική πλευρά κάλεσε τη Μόσχα «να χαμηλώσει τους τόνους και να καλέσει τους φιλορώσους να εγκαταλείψουν τα κτήρια που έχουν καταλάβει».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του δήλωσε πως η συμφωνία της Γενεύης πρέπει να γίνει σεβαστή, επέρριψε στο Κίεβο την ευθύνη των πρωτοβουλιών ζητώντας τον τερματισμό των επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία, τον «αφοπλισμό των εθνικιστικών ομάδων» και την απελευθέρωση των φιλορώσων που έχουν συλληφθεί. «Επιπλέον, το Κίεβο πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση», ανέφερε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας τη ρωσική θέση για πιο ομοσπονδιακό σύστημα. Ο Βιτάλι Τσούρκιν, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, απέκλεισε «ταχείες εξελίξεις» επί του ουκρανικού εδάφους και δήλωσε πως «οι Αμερικανοί πίεσαν για το πιο δραστικό σενάριο, μη θέλοντας κανενός είδους συμβιβασμό μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης». Υποστήριξε δε ότι οι ΗΠΑ «έριξαν 5 δισ. δολάρια στην αντιπολίτευση» τα οποία θέλησαν να «εξαργυρώσουν με αλλαγή καθεστώτος» στο Κίεβο.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια στα οποία συμμετέχει κι ο ρωσικός στόλος της Κασπίας Θάλασσας. Τα γυμνάσια θα διαρκέσουν επτά ημέρες και περιλαμβάνουν περίπου 10 πλοία και 400 ναύτες.

Στον αντίποδα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποστολή 600 στρατιωτών στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής για να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια, σε μια κίνηση που έχει στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ μετά την προσάρτηση από την Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας.

Πηγή: bankwars

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet